Kineska potrošnja na blokčein tehnologiju premašiće dve milijarde dolara u 2023. godini, objavila je službena državna agencija Sinhua 10. novembra. Izveštaj tvrdi da će razvoj blokčeina u Kini imati složene godišnje stope rasta od 65,7% u periodu od 2018. do 2023. godine.

Kineski bankarski sektor odgovoran je za većinu potrošnje u blokčein u 2019. godini

Navodeći studiju američke kompanije za istraživanje tržišta IDC objavljenu 7. novembra, izveštaj kaže da je najveći deo kineske potrošnje na blokčein bio usmeren na bankarski sektor u 2019. Ostale industrije sa visokom potrošnjom navodno su uključivale proizvodnju, maloprodaju, profesionalne usluge i proizvodnju procesora.

Šui Ju, istraživačica iz IDC-a, u izvještaju je tvrdila da će službeno priznanje potstaknuti primenu blokčeina i generisati rast potrošnje u ovom sektoru.

Ranije ove godine, drugi izveštaj sugerisao je da će potrošnja za blokčein rešenja u azijsko-pacifičkoj regiji, osim Japana, dostići 2,4 milijarde dolara do 2022. godine.

Sinhua naziva bitkoin "prvom uspešnom primenom blokčein tehnologije"

Nakon što je prognozirala solidnu stopu rasta za blokčein u naredne 4 godine, Sinhua je 11. novembra objavila još jedan članak usmeren na sektor. Sinhua, koja je najveća svetska novinska agencija, predstavila je milionima Kineza bitkoin (BTC) tvrdeći da je bitkoin „prva uspešna primena blokčein tehnologije“. Neki onlajn komentatori smatrali su da je „prvi put bitkoin dobio takvu pozitivnu izloženost“ od kineske vlade.

Izveštaji agencije Sinhua prate novi talas interesovanja za kriptovalute i blokčein u Kini koje je navodno pokrenuo poziv kineskog predsednika da prihvati blokčein tehnologiju. Ostali zvanični mediji nastavljaju da ponavljaju popularni narativ „blokčein, a ne bitkoin“ uprkos novim izveštajima koji tvrde da će Kina prestati da rudarenje bitkoina smatra ilegalnim.