Jedno nedavno istraživanje od strane naučnog žurnala Nature Sustainability, objavljeno 5.novembra, otkrilo je da kopanje kriptovaluta troši više energije u odnosu na kopanje rudnih resursa kako bi stvorilo istu tržišnu vrednost.

Naučnici iz odeljenja za energetiku sa Oak Ridge instituta za nauku i obrazovanje sprovelo je istraživanje kako bi procenili koliko energije je potrošeno kopajući kriptovalute u odnosu na kopanje aluminijuma, bakra, zlata, platine, i retkih oksida.

Naučnici su pregledali period od 1. januara 2016. Do 30. juna 2018. i otkrili su da kopanje bitkoina (BTC), itirijuma (ETH), lajtkoina (LTC) i monera (XMR) troši prosečno 17, 7, 7 i 14 megadžula (MJ) kako bi generisali jedan američki dolar.

U poređenju, kopanje aluminijuma, bakra, zlata, platine i retkih oksida zemlje potrošilo je 122, 4, 5, 7 i 9 MJ kako bi proizveli istu vrednost. Ova istraživanja pokazuju da kopanje minerala, sa izuzetkom aluminijuma i nekih oksida, koristi manje energije u odnosu na kripto.

Crypto mining power consumption compared to ‘real’ mining

Energetska potrošnja kopanja kriptovaluta u odnosu na ‘pravo kopanje’ Izvor: nature.com

Štaviše, podaci od istraživanja pokazuju da energetska potrošnja tri od četiri navedenih digitalnih valuta -- BTC, ETH i LTC-- teži da raste iz godine u godinu. Kao primer, u 2016. BTC je trebalo 17 MJ kako bi generisalo jedan Američki dolar, ali sada je potrebno 19 MJ.

Izveštaj navodi da će energetska potrošnja po dolaru nastaviti da raste. Naučnici su zaključili da tokom tri godine uključene u istraživanje, kopanje je zaslužno za emisije 3-15 miliona tona ugljen-dioksida.

Velika energetska potrošnja je od strane nekih viđeno kao ‘’ahilova peta’’ za velike kriptovalute. Prema februarskom izveštaju, kripto kopanje u Islandu je očekivano da dostigne veću energetsku potrošnju nego domaćinstva u 2018.

U maju, ekonomista Aleks de Vries, objavio je članak o ‘’Rastućem energetskom problemu bitkoina’’, tvrdeći da će BTC kopanje koristiti 0,5 procenta svetske energije do 2018.

Naime, američki ekspert za čistu energiju Katrina Keli kasnije je osporila ta predviđanja, navodeći da je debata ‘’previše pojednostavljena.’’ Keli navodi da se Island, na primer, uglavnom oslanja na obnovljive izvore energije, što znači da bitkoini koji su kopani ostavljaju neutralni otisak ugljenika.


 

Pripremio: Marko Mihajlović