Obim transakcija i korisnička aktivnost decentralizovanih aplikacija (DApps) opali su u trećem kvartalu 2019. godine, pokazuje novo istraživanje.

DApp.com - analitička platforma za DApps izgrađena na Itirijumu, EOS-u, Steemu, Tronu, TomoChainu, IOST-u i Blockstacku - otkrila je svoja nedavna saznanja u saopštenju za medije, podeljenom sa Cointelegraph-om 7. oktobra.

Ukupna procena tržišta pokazala je da su DApps izgrađeni na šest gore pomenutih blokčeinova izveštavao o ukupnom prometu od 2,03 milijarde dolara u trećem kvartalu, što je manje za 40% u poređenju sa drugim kvartalom. Samo 36% DApp korisnika iz drugog kvartala je koristilo DApps barem jednom u trećem kvartalu, što takođe ukazuje na značajan pad.

Performanse Itirijum, Tron i EOS DApp-ova

Iako su performanse Itirijum DApps-ova uglavnom stabilne u poređenju s ostalim blokčeinovima, većina aktivnih korisnika u drugom kvartalu navodno nije koristila nijedan Itirijum DApps u trećem kvartalu. I drugi kvartal i treći kvartal su zabeležili 80.000 vlasnika itera (ETH) koji su koristili DApps.

EOS je imao najveće zadržavanje korisnika od svih prijavljenih blokčeinova, s tim da je 40% starih korisnika EOS DApp bilo uključeno u treći kvartal, dok su Itirijum i Tron prijavili 5% i 15%. Istovremeno, broj mainnet naloga i novih DApp korisnika za EOS je pokazao najsporiji rast u trećem kvartalu u poređenju sa Itirijumom i Tronom.

Tron je navodno zadržao svoju poziciju kao drugi najpopularniji blokčein za izgradnju DApps-ova, ​​posle Itirijuma i najveće blokčein platforme pokrenute posle 2017. Tron je doživeo rast od 500.000 korisnika na mainnet-u u trećem kvartalu.

Performanse aplikacije DeFi

Studija pokazuje da su decentralizovane aplikacije za finansije (DeFi) prijavile preko 525 miliona dolara rasta u trećem kvartalu, pri čemu su DeFi aplikacije zasnovane na Itirijumu doprinele više od 88%, odnosno 132.000 korisnika, ukupne količine u finansijskom sektoru. Izveštaj dalje kaže:

„500.000+ novih korisnika pristupa DApp-ovima u trećem kvartalu. Preko 138.000 (27,6%) njih je započelo sa preuzimanjem DApps-a za finansijske usluge, a preko 170.000 (34%) njih su preuzeli DApps-ove za kockanje."

Prema kripto analitičkoj kompaniji Diar, količina itera na DApps-u je u maju zabeležila novi maksimum, ali broj novih DApps koji se pojavljuju na blokčeinu je bio značajno nizak. U to vreme obeležio je četveromesečni trend rasta obima na lancu, sa 776.000 ETH transakcija.