Nova studija pokazuje da ažuriranja softvera, poznata pod nazivom “hard fork”, ugrožavaju stabilnost digitalnih valuta, prema saopštenju za javnost od 12. septembra. U studiji se navodi da bi jasne smernice o ažuriranju softvera mogle da pomognu u stabilizovanju kriptovaluta.

Rad je pripremila grupa istraživača, predvođena Bendžaminom Trampom sa Ouk Ridž Instituta za nauku i edukaciju, koji je napravio pregled stanja “forkova” kriptovaluta istražujući preko 800 soft forkova i hard forkova iz bitkoina (BTC).

Dok studija kaže da digitalne valute imaju potencijal da znatno promene trgovinu i razmenu informacija na globalnom nivou zahvaljujući blokčein tehnologiji, Tramp tvrdi da izazovi upravljanja ugrožavaju stabilnost kriptovaluta. "Poremećaj blokčeina kriptovaluta na ovaj način može da izazove to da ljudi izgube poverenje u njih i njihov kapacitet kao pouzdanog sredstva razmene", nastavlja Trump.

Iz analize je, kako se navodi, utvrđeno da dobar iznos forkova BTC-a i altkoina nije preživeo više od nekoliko meseci, mada su se neki od njih ukopali i potrajali godinama. Prema istraživačima, hard forkovi će postati sve češći, sa mogućih 50 samo u 2018. Tramp objašnjava:

"Hard forkovi predstavljaju pretnju za održanje stabilne i predvidljive operativne platforme koja je od suštinskog značaja ako se kriptovalute usvoje za svakodnevne finansijske transakcije."

Što se tiče moguće budućnosti BTC-a kao priznatog sredstva razmene na međunarodnom nivou, Tramp je tvrdio da će operateri unutar BTC mreže, kao što su kripto rudari, programeri za novčanike, berze i ostali, morati da razviju bolji sistem upravljana kako bi obezbedili stabilnost.

Druga studija koju je sprovela savetodavna kompanija za ICO projekte Satis Group krajem avgusta, sugeriše da bi cena BTC-a potencijalno mogla da dostigne 98.000 dolara u narednih pet godina. Prema izveštaju, vrednost kripto sredstava potrebnih za podršku ekonomije će se povećati sa približno 500 milijardi dolara sledeće godine na 3.6 triliona dolara do 2028. godine, dok će 90% vrednosti kripto sredstava biti izvučeno iz prodora “offshore” depozita u narednih deset godina.