Tržište ICO projekata je više nego udvostručeno za godinu dana prema ICORating-ovom izveštaju o ICO tržištu za drugi kvartal 2018. godine, objavljenom 8. avgusta. ICORating je nezavisna agencija za rejting koja sprovodi nezavisna analitička istraživanja koja ocenjuju ICO projekte i tržište ICO-a.

Prema izveštaju, ICO-i su u 2018. godini već sakupili 11 milijardi dolara u investicijama, što je suma deset puta veća od one sakupljene u prvom i drugom kvartalu 2017. ICORating izveštava da su 827 projekata u drugom kvartalu 2018. sakupili 8 milijardi dolara, u poređenju sa 3,3 milijarde u prvom kvartalu, što predstavlja ukupni rast od 151%. Izveštaj napominje:

"Sredstva koja je sakupio EOS projekat predstavljaju najveći deo ovog povećanja, oni su prikupili 4.197.956.135 dolara za godinu dana."

Po ICORating-u, Evropa je postala lider jer je pokrenula 46% svih projekata, dok Severna Amerika vodi u investicijama, prikupivši 64,67% sredstava. Izveštaj dodaje: "Azijski projekti pokazuju povećanje u prikupljenim sredstvima (+20%), ali smanjenje broja pokrenutih projekata (-40%)."

Institucionalni kapital na tržištima ICO-a se povećao, dok se u izveštaju navodi "kontinuirani pad broja malih investitora". Prema studiji, ovo je rezultat okruženja u kojem se zahtevi za projekat povećavaju, dok količina sredstava prikupljenih tokom ICO-a sve više zavisi od toga "koliko dobro projekti sarađuju sa investicionim fondovima".

Prvih deset industrija po prikupljenim sredstvima su predvođene finansijskim uslugama, blokčeinom i bankarstvom i platnim uslugama, koji su zajedno sakupili preko milijardu dolara. Finansijske usluge su bile ispred ostalih i po količini sakupljenih sredstava i po broju projekata.

U julu, analitičari povezani sa Crypto finansijskom konferencijom otkrili su da su "najpovoljnije" zemlje za ICO bile SAD, Švajcarska i Singapur. Istraživači su zasnovali rangiranje na javno dostupnim podacima o top 100 ICO-a po zemlji u smislu sakupljenih sredstava i rangiranja po broju pokrenutih projekata.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić