Kripto istraživačka kompanija CoinShares procenjuje da se 74,1% bitkoin (BTC) rudarskih operacija pokreće pomoću obnovljive energije, navodi se u dvogodišnjem rudarskom izveštaju objavljenom 5. juna.

U izveštaju se tvrdi da je “po sadašnjim cenama prosečan rudar visoko profitabilan, čak i sa starijim mašinama i mašinama koje stvartaju visoke troškove on je u ovom trenutku u mogućnosti da ostvari pozitivan povraćaj.” U studiji se takođe navodi da su operacije rudarenja bitkoina koncentrisane tamo gde postoji obimna ponuda obnovljive energije. Ipak, u izveštaju se takođe navodi:

“Procena korišćenja obnovljivih izvora energije je smanjena sa 77,8% u izveštajku iz novembra 2018. godine i odražava povećanu prepoznatljivost sektora, kao i kretanju unutar sektora.”

Korelacija između bitkoin rudarenja i obnovljivih izvora energije navodno čini bitkoin rudarenje “više zelenim od bilo koje druge teške industrije u svetu.” U izveštaju se navodi da je od novembra prošle godine, ukupan hešrejt (kompjuterska snaga) mreže povećan sa 40 kvintiliona heša po sekundi (EH/s) do 50 EH/s.

To znači da je (u ovom periodu) rast računarske snage uložene u održavanje mreže bio sporiji od svog 10-godišnjeg proseka, ali su skladu sa petogodišnjim prosekom.

Izveštaj ukazuje da je privremeno smanjenje hešrejta (oko 40%) registrovano krajem prošle godine bila prva registrovana instanca u kojoj je došlo do velikog i dugotrajnog smanjenja računarske snage mreže.

CoinShares veruje da je nedavno povećanje bitkoin hešrejta uzrokovano ponovnim uključivanjem starog rudarskog hardvera koji je nakon skoka cene ponovo postao profitabilan.

Cointelegraph je objavio u maju, da je kanadska kompanija za rudarenje bitkoina Hut 8 ostvarila prihod od skoro 50 miliona dolara prošle godine, dok je rashod bio 140 miliona dolara.

Bitmain je najavio u martu da planira da postavi 200.000 jedinica rudarske opreme u Kini kako bi iskoristio jeftinu struju iz hidroelektrana.