“Tereza Mej je upozorila na niske kamatne stope koje podstiču nejednakost. Donald Tramp besni na predsedavajuću Federalnim rezervama Dženet Jelen. Nemci su nervozni zbog manjkavosti monetarne politike Evropske centralne banke (ECB). Šta je krenulo naopako?”

Ovo je pitanje bivšeg britanskog ministra inostranih poslova i bivšeg lidera Konzervativne partije Vilijema Hejga koje postavlja u svom novom članku, ‘Guverneri banaka su kompletno izgubili zaplet’.

Vilijam Hejg podseća na 2008. godinu kada su guverneri reagovali na finansijsku krizu koju nisu uspeli da predvide, “rekordnim smanjivanjem kamata i upuštanjem u ‘kvantitativna popuštanja’ -pumpanja milijardi dolara u svoje privrede kupovinom komercijalnih banaka”.

Ekonomija u fazi pada

Dalje u tekstu koristi analogiju lekara koji svog pacijenta drži na infuziji mnogo godina nakon operacije objašnjavajući svoj slučaj, govoreći: oni gube kredibilitet i proizvode veoma opasne nuspojave.

On pominjanje deset ozbiljnih nedostataka koji bi mogli da postanu ili politički eksplozivni ili ekonomski pogrešni.

Oni uključuju da centralne banke počnu da odkupljuju korporacijske obveznice, a ne samo državne obveznice, da bi sačuvale sistem inflatornim; što će bankama otežati normalno poslovanje koje će dodatno doprineti bankarskoj krizi koja je naročito vidljiva u Italiji i Nemačkoj.

Problematične banke u Italiji

Govoreći o Italiji, teza koje se sve češće pominje je mogućnost italijanskog napuštanja EU nakon britanskog. To je zbog toga što se Centralna banka Italije zadužila kod Evrositema 354 milijardi evra do kraja septembra, što je povećanje od 118 milijardi u odnosu na kraj prošle godine i 78 milijardi od kraja maja, pre nego što je Britanija glasala da napusti EU.

Prema Bloombergu, ovo je rezultat brige ljudi o stanju banaka u zemlji, koji trenutno trpe posledice lošeg kreditiranja, lošeg upravljanja i sistema nadzora nove evro-regije koji otežava mogućnost spašavanja.

Drugi faktor može biti politički. Italijanski premijer Mateo Renci je uložio svoju sudbinu na decembarskom referendumu Vlade o reformama, ako referendum ne prođe doći će do jačanja protivnika koji su izlazak Italije iz monetarne unije.

Evro na staklenim nogama

Unija, sama po sebi, nije spokojna zbog raspada jedinstvene valute, naveo je jedan od dizajnera evra. Profesor Otmar Ising je nedavno napao evrokrate i nemačku liderku Angelu Merkel za izdaju principa evra i nesposobnost njegovim upravljanjem. On je rekao da je njihova nesposobnost stvorila ‘veliki moralni hazard’ koji bi mogao da unazadi generacije Evropljana.

On je rekao:

“Jednog dana kuća od karata će se raspasti. Realno, to će biti vrzino kolo, gde će se gasiti požar za požarom. Teško je prognozirati koliko će to još da traje, ali sigurno ne može u nedogled.”

On takođe opisuje da je projekat ‘Evro’ na staklenim nogama i predvideo da zbog jako lošeg stanja u kojem se nalazi teško da će preživeti sledeću finansijsku krizu, bez obzira na političku volju da ga spase.

Otmar zaključuje da su efektivna EU ekonomska Vlada sa udruženim dugom i trezor EU jedini koji mogu da sačuvaju evro kojem se daju male šanse da preživi dolazeću krizu. Međutim, da bi se to desilo, neophodna je promena nemačkog Ustava, što je malo verovatno s obzirom na političku klimu.