Novo istraživanje firme Clovr pokazalo je da 60% ispitanika misli da kriptovalutu treba tretirati kao fiat novac u političkim izborima.

Tokom svog istraživanja, Clovr je anketirao 1023 izabranika koji su registrovani u SAD-u o njihovom razumevanju o tome kakav uticaj može imati kriptovaluta na politički proces. Prema istraživanju, skoro 60% anketiranih ispitanika je potvrdilo da američki dolar i kriptovalutu treba tretirati isto, dok je samo 21% ispitanika reklo suprotno.

“60% birača koji veruju da bi trebalo da bude legalno donirati kriptovalutu na saveznim izborima pod istim uslovima koji važe za donacije u dolarima.”

Čak 63% birača koji su identifikovani kao republikanci, pretpostavili su da je kriptovaluta dovoljno sigurna kako bi mogla da se upotrebljava u političke svrhe, sa ovim se složilo i 52% demokrata. Što se tiče nezavisnih birača, samo 45% se slaže sa ovakvim donacijama.

73% ispitanika koji se razumeju u kriptovalute, verovali su da bezbednost nije problem za političke donacije, dok je 23% izrazilo zabrinutost po ovom pitanju.

Kada se postavilo pitanje o finansijskoj stabilnosti kriptovaluta u politici, nešto više od polovine republikanaca, tačnije 52%, se složilo sa tim da su kriptovalute dovoljno stabilne, dok su demokrate i nezavisni glasači imali oko 40% i 35%.

Prema istraživanju, 25% učesnika izjavilo je da bi najverovatnije doprineli političkoj kampanji kada bi kripto donacije bile opcija. Više od 20% republikanaca izrazilo je želju da doprinese sa značajnijim iznosima kada bi ove donacije bile omogućene. 16% demokrata i 12% nezavisnih glasača izjavilo je isto.

Čak 60% ispitanika je odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi kriptovalute uvećale uplitanje stranih državljana na političkim izborima u SAD-u, dok su najveću zabrinutost izrazile demokratske struje.

Prema istraživanju, 62% ispitanika smatra da se donacije u kriptovalutama mogu nezakonito koristiti u političkom sistemu SAD-a. Po ovom pitanju, sve tri grupe odgovorile su pozitivno i pokazale su slične rezultate, 64% nezavisnih, 62% republikanaca i 61% demokrata. 60% ispitanika izrazilo je zabrinutost zbog mogućnosti političke zloupotrebe kripto donacija.

Prošle godine, kampanja “Finance Task Force” objavila je izveštaj pod nazivom “Stavovi javnosti i finansiranje kampanje” posvećen ulozi koju novac ima u političkom sistemu. Prema izveštaju, javnost je pogrešno informisana o zakonu o finansiranju kampanja, otkrivajući da je samo 4% amerikanaca znalo da korporacije ne mogu direktno da doprinesu kampanjama u izboru kandidata za predsednika i Kongres.

U istoj anketi je utrvrđeno da je približno 90% ispitanika odgovorilo na manje od tri do pet pitanja tačno. Ispitanici veruju da su iznosi doprinosa kampanje predstavničkog doma 5,8 miliona dolara u proseku, dok statistika pokazuje da je prosečna potrošnja iznosila 785.000 dolara.