Nedavna anketa kompanije za finansijske usluge Jefferies ukazuje na to da američki korisnici verovatno neće koristiti Fejsbukov stejblkoin Libra zbog nedostatka poverenja, prenosi The Block 1. jula

U istraživanju, koje je obuhvatilo preko 600 ispitanika, četiri od pet ljudi su, kako se izveštava, izabrali „verovatno ne“ ili „sigurno ne“ na pitanje da li bi kupili Libru. 45% ispitanika je objasnilo svoju nespremnost da kupe novčić zbog nedostatka poverenja u Fejsbuk, osim ako kompanija nema pristup njihovim podacima o transakcijama.

Skoro 40% anketiranih navodno je istaklo da već imaju novčanik za mobilno plaćanje, što isključuje potrebu za korišćenjem Librinog digitalnog novčanika Calibra. “U stvari, bez značajnih mrežnih efekata, ne očekujemo da Libra zameni postojeće oblike bezgotovinskog plaćanja - barem ne u kratkom roku”, navodi se u izveštaju.

Od onih ispitanika koji su izrazili interes za korišćenje Libre, 12% navodno je izjavilo da bi potrošiti novac na robu ili usluge, 14% bi poslalo novac svojim prijateljima i porodici, a 15% bi potrošilo Libru na obe opcije.

Ove nedelje, Rajan Valdoh, autor izveštaja platforme za istraživanje kapitala Seeking Alpha, rekao je: “Verujem da će Libra omogućiti korisnicima da budu skloniji da koriste bitkoin kao peer-to-peer sistem plaćanja dok će neizvesnosti globalnih tržišta nevesti investitore da investiraju u bitkoin kao sredstvo čuvanja vrednosti.”

Tek Čia, partner u Binance Labs-u, izjavio je da vidi Fejsbukov Libra projekat kao korak napred za povećanje svesti javnosti o kripto tehnologiji. "Mislim da je postojanje kompanije kao što je Fejsbuk, sa tako ogromnim dometom i distribucijom u različite zemlje širom sveta - navesti ih da se zainteresuju za kriptovalutu i ​​lansiranje jedne - vrlo pozitivna stvar za našu industriju", izjavio je Čia.