Nedavna istraživanja kompanije Clovr čiji je fokus na blokčein tehnologiji otrkila su da je ulaganje u kriptovalute najpopularnije među milenijalcima koji zarađuju od 75.000 dolara do 99.999 dolara godišnje. Istraživanje je objedinilo odgovore od 1.000 amerikanaca starosti od 18 do 80 godina.

Prema anketi, muškarci su najdominantiji ulagači u kripto, sa 43 procenata dok je 23 procenata žena koje ulažu svoj kapital u kripto. 47% pojedinaca sa godišnjim prihodima koji nisu manji od 75.000 dolara godišnje, uloži u digitalne resurse, dok manje od četvrtine onih koji zarađuju ispod 25.000 dolara godišnje mogu priuštiuti značajnije ulaganje u kripto.

Pema podacima američkog zavoda za statistiku rada, prosečna nedeljna zarada u drugom tromesečju 2018. godine za čoveka starosti između 25 i 34 godine iznosila je 857 dolara ili više od 44.000 dolara godišnje.

Skoro 40% ispitanika navelo je uticaj svojih prijatelja kao glavni razlog za investiranje u kripto, a preko 35% njih se izjasnilo da svoj ulazak na kripto tržištu prepisuju tome "da se plaše da nešto ne propuste".

Anketa je otkrila solidan nivo svesti o digitalnim valutama, sa više od 75% ispitanika koji tvrde da "osećaju" da znaju kakva je kriptovaluta, dok preostalih 20% pretpostavlja da oni "nekako" znaju šta se dešava u kripto polju.

Što se tiče objašnjavanja drugima šta je kripto, 62% ispitanika je reklo da su njihovi sagovornici u stanju da isprate kripto diskusiju.

Kada su upitani da izraze svoje mišljenje o ulaganju u kripto, skoro 80% ispitanika je odgovorila da smatra da investicija u kripto predstavlja pozitivan oblik preuzimanja rizika. U studiji se dalje navodi da 1 od 3 ispitanika smatra da je kripto investicija inovativna opcija u poređenju sa akcijama i obveznicama.

Nedavno istraživanje je pokazalo da od svh generacija, milenijalci pokazuju najviše interesovanja za kripto investiranje. Istraživanje koje je u septembru objavljeno od strane istraživačkog servisa YouGov Omnibus-a otrkilo je da je polovina američkih milenijalaca zainteresovano za korišćenje kriptovaluta.

Druga anketa kripto finansijske kompanije Circle pokazala je da 25% milenijalaca odgovara da su zainteresovani za kupovinu digitalnih valuta u narednih 12 meseci, što tu generaciju svrstava za 10% više potencijalnih ulagača i korisnika nego bilo koju drugu generaciju.


 

Pripremio: Bojan Zečević