29% Nemaca zainteresovano je za kriptovalute kao formu investicije, prema Cointelegraph na nemačkom u utorak, 29. maja. Nemačka banka Postbank došla je do ovog zaključka nakon ankete u kojoj je učestvovalo 3.100 Nemaca i koja je sprovedena od kraja februara do kraja marta 2018.

Na pitanje zašto su zainteresovani za kriptovalute, 60% žena i 51% muškaraca navelo je "nezavisnost od već uspostavljenih finansijskih sistema" kao važan faktor. Mogućnost visokih povraćaja, s druge strane, naročito privlači muškarce: 56% u odnosu na 36% žena. Za svakog trećeg potencijalnog investitora u kriptovalute, anonimnost je takođe važna.

U pogledu starosnog doba, kriptovalute su posebno popularne među 18-34 godina. U ovoj starosnoj grupi skoro svako drugi - 46% - interesuje se za investiranje u kriptovalute. 6% Nemaca između 18 i 34 godine već je uložilo, a još 14% planira to da uradi u narednih dvanaest meseci.

Dr. Tomas Mangel, šef sektora za digitalne poslove Postbank-a, u saopštenju za medije je izjavio da oštar pad cena poslednjih meseci očigledno nije uticao na popularnost kriptovaluta. On veruje da je razlog za to nedostatak znanja o prilikama i rizicima kriptovaluta kao investicijama. Dr. Tomas Mangel upozorava:

"Uprkos svim fascinacijama, mladi investitori ne bi trebalo da zaborave ponude iz uspostavljenog bankarskog sistema. Svako ko već investira u hartije od vrednosti sigurno ne bi trebao da ulaže u kriptovalute zbog visokih rizika, vrlo je spekulativno."

Mnogi bankari su više puta upozoravali na fluktuacije cena poslednjih meseci. Na primer, član Odbora ECB-a Ives Merš vidi digitalne valute kao pretnju finansijskoj stabilnosti i poziva na strogi bankarski nadzor. Glavni menadžer Dojč Banke, Markus Miler je takođe kritikovao visoku volatilnost kriptovaluta.

 

Pripremio: Nikola Mosurović