Kripto investitori u SAD-u koji su prodali svoje bitkoine (BTC) izgubili su 1,7 milijardi dolara, ali mnogi ne planiraju da odbiju gubitke, navodi se u istraživanju koje je sprovela kompanija Credit Karma 15. januara.

Istraživanje je sprovela istraživačka firma Qualtrics za Credit Karma-u i ispitala 1.009 američkih BTC investitora starijih od 18 godina u novembru 2018. godine.

Prema pomenutom istraživanju, mala većina Amerikanaca - 53% - planira da prijavi svoje dobitke i gubitke za  poreze, dok je 19% još uvek neodlučno. Istraživanje je takođe pokazalo da 35% učesnika koji su prodali svoje kriptovalute po ceni gubitka neće prijaviti gubitke na svojim poreskim prijavama.

Od investitora koji su prijavili dobit, 50% planira da prijavi svoje dobitke, dok samo 38% investitora koji su pretrpeli gubitke nameravaju da ih prijave. Štaviše, u izveštaju se navodi da investitori koji ne prijavljuju gubitke možda propuštaju vredne odbitke.

Isto tako, 35% anketiranih bitkoin investitora u SAD veruje da nisu obavezni da prijave svoj profit ili gubitak, a 58% nije znalo da bi mogli tražiti odbitak od poreza za svoje gubitke. Nerealizovani gubici razmatrane grupe investitora iznose 5,7 milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

Više od polovine (55%) anketiranih bitkoin investitora koji ne nameravaju da prijave svoje kripto transakcije u svojim poreskim prijavama, pretpostavljaju da nisu stekli ili izgubili dovoljno da bi bili obavezni da to urade.

Kako je objavio Cointelegraph u aprilu prošle godine, platforma Credit Karma Tax je objavila da je manje od 100 ljudi prijavilo kapitalne dobitke od kripto investicija od 250.000 najnovijih poreskih obveznika.

U oktobru 2018. godine, savetodavni komitet Poreske uprave SAD-a saopštio je da žele da agencija obezbedi dodatne smernice za oporezivanje kripto transakcija.

 

Pripremila: Majda Petrović