Više od četvrtine mladih nemaca je spremno da kupuje kriptovalute, navodi se u nedavnoj anketi nemačkih potrošačkih centara u Heseu i Saksoniji, objavljenoj u ponedeljak 5. novembra.

Centri za zaštitu potrošača su neprofitne agencije pod pokroviteljstvom vlada organizovane na državnom nivou. Oni se fokusiraju i na zaštiti potrošača pored pružanja svojih savetodavnih usluga.

Ovi centri Nemačke federalne države, koja broji preko 10 miliona ljudi sprovela je zajedničko istraživanje među internet korisnicima. Prema lokaknom poslovnom mediju Wirtschftswoche, anketu je radilo 1.000 nemaca između 18 i 39 godina.

Više od polovine učesnika, tačnije 55% odgovorilo je da su čuli za kriptovalute. Dok 77% onih koji su svesni kriptovaluta priznali su da verovatno neće ulagati u njih.

Na pitanje o postojećem riziku pri ulaganju u kriptovalute, 70% učesnika je reklo da je ovakva vrsta ulaganja rizična pa čak i veoma rizična. U saopštenju se navodii da postoji jaka korelacija između procene rizika i starosti ispitanika. Dok je 54% učesnika od 30 do 39 godina odgovorilo da su ulaganja u kriptovalute opasne, 28% učesnika od 18 do 29 godina odgovorilo je da su ulaganja u kriptovalute prihvatljiva.

Naime, sama istraživanja pružaju razumevanje o rizicima ulaganja u digitalne valute. Volf Brandes, vođa tima finansijskog tržišta u potrošačkom centru Hese piše, “Investitori treba da znaju da se ulaganje u kriptovalute obavlja na sivom tržištu kapitala i da nema regulacije ili zaštite investitora.”

Ovaj skeptični stav prema kriptovalutama je zastupljen u nemačkoj Vladi. U septembru, ministar finansija u Nemačkoj, Olaf Šolc izjavio je da kriptovalute ne mogu zameniti današnji fiat novac, dodajući i da nemaju ekonomsku važnost. On je takođe uporedio kriptovalute sa “manijom za lalama” u Holandiji u 17. veku.

Slične ankete nedavno su sprovedene i u SAD. Nedavno istraživanje službe YouGov Omnibus prikazalo je da su milenijalci najzainteresovaniji za kriptovalute, od čega 36% njih kaže da bi radije koristili kriptovalute nego američki dolar. Druga anketa američke firme Clovr otkrila je da su ulaganja u kriptovalute najpopularnija među muškim milenijalcima koji zarađuju od 75.000 do 99.999 dolara godišnje.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović