Nakon lansiranja svog proizvoda za švajcarske investitore, koji očekuju pozitivan razvoj u vezi sa cenom Bitkoina da bi mogli da trguju na švajcarskoj berzi SIX, Švajcarska banka Vontobel ponudila je svoj strukturisani proizvod (tracker certificate - čija vrednost u potpunosti odgovara vrednosti bitkoina) i nemačkim i austrijskijm investitorima.

Prema Heiko Gajgeru, šefu javnih distribucija u Evropi, tracker certificate nudi investitorima jedinstven način investiranja u digitalnim valutama i mogućnost učestvovanja u razvoju njihove cene u dolarima, bez potrebe da sami poseduju Bitkoine.

On navodi za Cointelegraph:

“Vidimo veliko interesovanje za Bitkoin kao vrstu sredstva. Dakle, pokrenuli smo proizvod za nemačko/austrijsko tržište. Nemačka je jedno od najvećih i najsloženijih tržišta i nalazi se u fokusu Vontobel banke.”

Tracker certificate je sredstvo koje je naročito pogodno za investitore koji učestvuju u podsticanju prihvatanja i značaja Bitkoina kao načina plaćanja i kao alternativne valute.

Vontobel, koji upravlja i prati poverenu imovinu svog klijenta i posmatra finansijska tržišta i tumači globalna makroekonomska kretanja, je prvi švajcarski izdavalac tracker certificate-a u formi naloga za kupovinu Bitkoina.

Švajcarska se smatra pogodnim okruženjem za napredovanje Bitkoina, zbog svojih pozitivnih regulatornih mera prema digitalnim valutama.

Dobri propisi

U vezi sa izdavanjem tracker certificate-a u Nemačkoj i Austriji, Gajger kaže:

“Činjenica da smo pokrenuli proizvod i da su oni u stanju da urade javnu ponudu pokazuje da regulatornom okruženju u Nemačkoj odgovaraju ovakve investicije.”

Pre pokretanja u Švajcarskoj, banka je smatrala da će uticaj strukturisanog proizvoda na cenu Bitkoina najverovatnije biti veoma niska. Trgovanje je započeto ranije ove godine, 15. jula, gde su Bitkoini kupljeni u skladu sa nalogom dobijenim od klijenta tog istog dana, koji će se otkupiti 23. jula 2018. godine.

U zavisnosti od tržišnog okruženja i interesa klijenata oni će verovatno izdati novi proizvod naknadno.

Reputacija Vontobela se prostire na 22 međunarodne lokacije gde se identifikuju i analiziraju trendovi, a zatim stvaraju inovativne investicione strategije i proizvodi za investitore.