Počevši od januara 2018. godine, švajcarska opština Kiaso će, po ugledu na Zug, svojim građanima omogućiti plaćanje poreza u bitkoinu.

Ova vest se pojavila zahvaljujući izveštaju koji je objavila opština Kiaso. Kiaso očigledno ima za cilj da nadmaši svog ‘suparnika’ Zug (poznatog i kao kripto-dolina) i prihvati bitkoin kao metod plaćanja poreza u vrednosti do 250 švajcarskih franaka, nasuprot ograničenju od 200 švajcarskih franaka koje je odredio Zug.

Gradonačelnik Kiasa se sastao sa grupom lokalnih preduzetnika koji su odabrali ovaj pogranični grad za svoje poslovanje. Među preduzetnicima su se našli i Natale Ferara, Andrea Beneton i Paolo Barai iz Digital Identity tima.

Novi “KriptoPolis” su posetili važni ljudi i predstavnici kompanija iz blokčein sektora, uključujući Eidoo, CryptoLab i Đakomo Zuko koji je uključen u rad italijanskog BHB-a. Gradonačelnik Kasa je naveo:

“Danas, u Kiasu postoji međunarodno priznata zajednica koja predstavlja epicentar pokreta tehnološkog i ekonomskog rasta čitavog kantona i cele Švajcarske. U proteklih nekoliko meseci osam startapa je izabralo Kiaso da tu obavlja svoje poslove. Više pregovora je u toku sa drugim kompanijama iz Evrope.”

Spomenuo je i da će se razmotriti učešće u stvaranju nove neprofitne fondacije sa sedištem u Kiasu, a koja će uključivati neke od vrhunskih eksperata vezanih za blokčein tehnologiju.

Opština će redovno održavati sastanke posvećene ovoj temi na kojoj će prisustvovati međunarodni predstavnici počev od 2017.