Švajcarska čini još jedan veliki korak u pravcu da postane kripto-raj. Postoji predlog da se na bitkoin kompanije ne primenjuju stroge regulative sa kojima se suočavaju banke.

Član Federalne Skupštine, Franc Gruter, zajedno sa 23 svojih kolega, podneo je zahtev da se umanje regulativna ograničenja za bitkoin i blockchain startape. Zahtev je podnet u sredu 15.06. iako se glasanje najverovatnije neće dogoditi pre jeseni.

Zahtev ima za cilj da preciznije definiše finansijske institucije. Trenutno, sve kompanije koje obrađuju novčane transakcije korisnika, spadaju u kategoriju finansijskih institucija, a samim tim i podležu strogim finansijskim regulativama.

Redefinisanjem depozita i izuzimanjem kriptovaluta iz istih, potencijalno bi se umanjilo regulatorno breme sa kojim se suočavaju blockchain startapi, što je prethodno odbijalo mnoge bitkoin menjačnice.

Cug

Ranije ove godine, Švajcarski grad – Cug je počeo da prihvata bitkoin uplate za određene gradske servise. To je za sada samo proba takvog sistema koja će trajati do kraja godine.

Cug se istakao kao primer uspeha uključivanja bitkoina u javne organe. Takođe, ranije ove godine, zakonodavci u Nju Hempširu su pokušali da proguraju predlog zakona koji bi omogućio bitkoin uplate za porez. Predlog je dat na glasanje ali nije prošao.

Kripto-raj

Zahtev za fleksibilnijom regulativom za kripto-biznise je pokušaj da se Švajcarska pozicionira u fintech svetu.

Grad Cug je već poznat kao Kripto Dolina, oblast u kojoj su smeštene centrale brojnih blockchain kompanija – Xapo, Shapeshift, Ethereum i drugi.