Grad Cug, sa severa Švajcarske, je od početka ovog meseca dozvolio plaćanja bitkoinima za određene javne servise. Za sada je to još uvek samo proba, da se vidi da li ovakav sistem plaćanja može da zaživi.

Proba će trajati do kraja 2016-te godine i ima za cilj da proceni dugoročnu ekonomsku održivost prihvatanja kriptovaluta za plaćanje javnih usluga.

Cug – deo “kripto-doline”

Kanton Cug, u kome se nalazi i grad Cug, je poznat kao “kripto-dolina”, geografsko područje u kom su smešteni mnogi bitkoin i blockchain startapi.

Oblast profitira od povoljne poslovne klime i uključuje istaknute kompanije iz sveta kriptovaluta poput Xapo-a i ShapeShift-a.

Gradonačelnik Dolfi Miler je rekao:

“Želimo da pokažemo našu otvorenost prema novim tehnologijama… Naš cilj je da zadovoljimo potrebe fintech preduzetnika, kako bismo im obezbedili optimalne uslove za razvoj u našem okruženju.”

Prethodni pokušaji – nisu uspeli

Prethodni pokušaji da se uvede bitkoin kao opcija za plaćanje javnih usluga nisu uspeli. Ranije je bilo pokušaja da se uvođenjem određenih zakonodavnih mera omogući plaćanje bitkoinima za javne servise, ali taj predlog zakona nije prošao.

Međutim, to bi se moglo promeniti, budući da veliki broj političara prihvata bitkoine u svojim izbornim kampanjama.

Jon Fingas iz Engadget-a je zaključio:

“Cug mora da pokaže da postoje jasne prednosti prihvatanja bitkoina u opštinskim kancelarijama. Tehnologija je sigurna i može sniziti troškove transakcije, ali to tek treba dokazati…”