Švedska kompanija za digitalni marketing Tradedoubler lansira platformu baziranu na blokčein tehnologiji kako bi povezala izdavače sa oglašivačima, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 27. februara.

Digitalna mreža za oglašavanje, koja će služiti kao decentralizovana baza  podataka, omogućava automatizovanu i transparentniju interakciju između oglašivača i izdavača ili veb-sajtova koji žele da ih oglašavaju. Platforma bi trebalo da bude lansirana 20. marta 2019. godine, dok će druge funkcionalnosti biti uvedene u drugoj polovini 2019. godine.

Interfejs izdavača, koji će biti prvo raspoloživo rešenje, uključuje fjučerse kao što su feedovi proizvoda, deeplink generator, centar za podršku i optimizovani generator izveštaja. Tradedoubler tvrdi da će to omogućiti kompanijama da donose brže odluke kako bi povećale svoje prihode.

Korisnici će navodno biti u mogućnosti da integrišu platformu sa svojim vlastitim uslugama ili da razviju sopstvene poslovne aplikacije zasnovane na postojećem ekosistemu.

Tradedoubler veruje da će „otvorena platforma sa globalnim API-jem“ doprineti lansiranju inovativnijih proizvoda, podstičući „novu generaciju partnerskog marketinga“.

Kako je ranije saopštio Cointelegraph, Adblock Plus developer, Eyeo GmbH lansirao je blokčein ekstenziju, Trusted News, kako bi otkrio lažne vesti i shodno tome etiketirao sajtove. Adblock navodno planira da prebaci bazu podataka za projekat u itirijum (ETH) blokčein, i da izda MetaCert tokene za praćenje nagrada za one koji koriste ovo rešenje.

 

Pripremila: Majda Petrović