Globalna mreža plaćanja SWIFT je najavila da će koristiti Hyperledger kao osnovu za pojednostavljenje međunarodnih transakcija.

U zajedničkom eksperimentu sa: Australia & New Zealand Banking Group-om, BNP Paribas, BNY Mellon i drugima, SWIFT će nastojati da koristi Blokčein u ažuriranju svoje prakse u prekograničnim plaćanjima.

U svom promotivnom materijalu, SWIFT, u skladu sa mnogim institucijama u bankarskom sektoru, upućuje na tzv. ‘tehnologiju distribuiranih registara’ (DLT).

Demijan Vanderveken, direktor u R&D, SWIFTLab i UX u SWIFT-u, komentarisao je u saopštenju od utorka:

“Mi smo uzbuđeni da pokrenemo DLT ‘proof of concept’ sa partnerskim bankama. Ovo je veliki korak napred i još jedan primer kako SWIFT i industrija mogu da rade zajedno na rešavanju konkretnih poslovnih izazova uz pomoć inovativnih ideja.”

Kao dugogodišnji član odbora Hyperledger-a, SWIFT je nekoliko godina razmišljao da se pozabavi problematičnim finteh rešenjima.

Predloženo je da ukoliko se ne prilagodi tržištu, mrežu treba ukinuti.

U međuvremenu, prošle godine smo viđali problem druge vrste zbog kojih je SWIFT bio glavna vest. Hakovani su klijenti banaka, sigurnosni propusti i najskorije tvrdnje da je CIA špijunirala transakcije su dodatno narušile renome SWIFT-a.