Švajcarski menadžer za upravljanje robom sa dodatom vrednosti, Tiberius Group AG odložio je prodaju svoje kriptovalute, uzimajući u obzir visoke naknade kompanija za kreditne kartice, objavio je Bloomberg 9. oktobra.

Kompanija je krajem septembra objavila nameru da emituje digitalnu valutu vezanu za cenu metala - bakra, aluminijuma, nikla, kobalta, kalaja, zlata i platine. Tiberius Grupa je tada objasnila da "umesto da podvlačimo digitalnu valutu samo sa jednom robom, izabrali smo kombinaciju tehnoloških metala, plemenitih metala i metala za električna vozila. Ovo će dovesti diverzifikaciju novca, čineći ga stabilnijim i atraktivnijim za investitore."

Sada, švajcarska firma, navodno, odlaže lansiranje "Tiberius Coin" zbog "neprihvatljivo" visokih naknada od kompanija za obradu kreditnih kartica. Prema proceni iz Tiberius-a, neće biti u mogućnosti da ispuni naloge vredne 15 miliona dolara zbog "ograničenja" stavljenih na kreditne kartice. Iz Tiberius-a navode:

"Od sada ulažemo u našu platformu, poboljšavamo je i radimo sa značajnim procesorima kreditnih kartica na novim opcijama za plaćanje naše klijentske baze. Svi investitori koji su učestvovali u prodaji će vratiti novac u roku od 30 dana."

Preduzeća za kreditne kartice su ranije pokazala malo sumnje u radu sa kripto kompanijama i trgovanjem digitalnim sredstvima. U junu je banka Wells Fargo sa sedištem u San Francisku najavila da više neće dozvoliti svojim kupcima da kupuju kriptovalutu koristeći svoje kreditne kartice. Ovi potezi su navodno preduzeti kako bi se izbegli "višestruki rizici" koji su povezani sa korišćenjem kriptovaluta.

U februaru je Cointelegraph izvestio da korisnici JP Morgan Chase, Bank of America i Citygroup više ne mogu kupiti kriptovalute sa kreditnim karticama. J.P. Morgan Chase je rekao da je prekinuo uslugu "zbog volatilnosti i rizika", dok Citigroup tvrdi da će preispitati svoju politiku pošto se kripto tržište razvija.


 

Pripremio: Nikola Tasić