Hipotekarna banka iz Lenzburga je postala prva banka u Švajcarskoj koja nudi poslovne račune blokčein i kripto kompanijama, prenosi Cointelegraph na nemačkom 6. juna.

Dok Falcon privatna banka pruža usluge upravljanja kripto imovinom od prošle godine, generalni direktor Hipotekarne banke iz Lenzburga Marijana Vildi je potvrdila da su prvi u zemlji otvorili poslovne račune za finteh kompanije koje su povezane sa blokčein tehnologijom i kriptovalutama. Vildi je navela:

“Kao banka koja prati tehnološki razvoj i ostvaruje kooperativnu strategiju u oblasti finteha, smatramo da je stvar kredibiliteta da sarađujemo sa mladim sektorom blokčeina i kriptovaluta u Švajcarskoj.”

Vildi je upoznata sa problemom pranja novca u kripto kompanijama i ICO projektima. Banka se “vrlo precizno” bavila relevantnim pitanjima vezanim za rizik i usklađenost uz pružanje informacija švajcarskoj Nadzornoj upravi za finansijska tržišta (FINMA) pre odluke o kooperaciji sa određenim kripto startapom.

Hipotekarna banka iz Lenzburga je navodno veoma selektivna u prihvatanju novih kupaca i do nedavno je prihvatila saradnju samo sa dve kompanije iz kripto sektora. Pre prihvatanja novog klijenta, banka obavlja rigoroznu internu kontrolu.

Švajcarski kanton Cug je postao globalni centar kriptovalutnog sektora, pa je dobio naziv “Kripto dolina”. Uprkos prilivu kripto preduzeća, restriktivna politika banaka prema kripto kompanijama prisilila je firme da traže bankarske usluge u inostranstvu.

Frick banka iz Lihtenštajna ne vidi probleme u usklađivanju ili rizike za sopstvenu reputaciju

prilikom poslovanja sa švajcarskim kripto kompanijama. Banka je u februaru predstavila direktno kripto investiranje i “cold storage” usluge za bitkoin, bitkoin keš, lajtkoin, ripl i itirijum.

Kneževina Lihtenštajn je postala glavno finansijsko središte u Evropi i ima za cilj da igra ključnu ulogu u finteh sektoru. Vlada je u martu predstavila sveobuhvatne propise za blokčein, modele blokčein poslovanja i osnovnih blokčein sistema.