Sirin Labs, švajcarski proizvođač smartfona, predstaviće telefon na bazi blokčeina u novembru ove godine, saopštila je kompanija za Cointelegraph 11. jula.

U decembru 2017. godine, Sirin Labs je sakupio 157,8 miliona dolara za projekat tokom inicijalne ponude novčića (ICO), sa 110 miliona dolara prikupljenih tokom prvih 24 sata.

Sirin Labs je takođe ranije predstavio i smartfon koji je usmeren ka privatnosti u 2016. godini, sa tržišnom cenom od 16.000 dolara. Novi telefon na bazi blokčeina, pod nazivom Finney, trebalo bi da izađe na tržište sa očekivanim cenom od 1000 dolara, rekao je Sirin Labs za Cointelegraph.

Bazirajući se na Android sistemu, Finney će raditi na SIRIN operativnom sistemu i imaće oflajn kripto novčanik, uslugu za konverziju tokena (TCS) i multi-blokčein prodavnicu decentralizovanih aplikacija (DApp). Telefon će biti proizveden i razvijen u Foxconn Technology-u iz Tajvana, glavnom proizvođaču za kompanije Apple, Google, Cisco, Huawei i Amazon.

Prema Nimrodu Meju, glavnom marketinškom službeniku Sirin Labs-a, Finney će funkcionisati na višeslojnom sistemu zaštite koji će sprečiti korisnike da se "na primer, [povežu] na zlonamernu mrežu".

Mej je rekao za Cointelegraph da kompanija namerava da otvori svoje prodavnice širom sveta, sa lokacijama u Japanu, SAD-u i Velikoj Britaniji. On je takođe napomenuo da Sirin Labs planira da napravi sopstveni računar zasnovan na blokčein tehnologiji, koji će "biti još jeftiniji od telefona".

Cointelegraph je u aprilu izveštavao da se Sirin Labs nada da će svoju tehnologiju licencirati drugim proizvođačima telefona. Prema nepotvrdjenom izvoru, kineski Huawei traži licencu za operativni sistem SIRIN OS kako bi razvio svoj vlastiti blokčein smartfon koji će podržavati DApps.

Veb pretraživač Opera takođe je ove sedmice objavio da pokreće beta verziju svoje usluge za Android koja bi imala sopstveni kripto novčanik.