Švajcarska kripto banka Dukascopy je upozorila klijente da kompanija koja se bavi deviznim trgovanjem GCG Asia lažno tvrdi da je firma autorizovana od strane banke, navodi se u saopštenju od 27. februara.

U saopštenju, Dukascopy banka - navodno prva regulisana banka koja je pokrenula svoj ICO projekat - upozorava da ona ili članovi Dukascopy Group-a nemaju veze sa GCG Asia, iako oni tvrde suprotno. U upozorenju se navodi:

"GCG Asia lažno koristi ime i logo Dukascopy kako bi privukla klijente bez dozvole Dukascopy banke. Preduzećemo određene mere protiv ove organizacije."

U januaru, evropska kripto berza Bitstamp je ušla u saradnju sa Dukascopy bankom, gde će Bitstamp podržati bitkoin (BTC) transakcije u ime Dukascopy-a. Korisnici će moći da šalju BTC na svoj nalog, konvertuju ih u dolare i trguju njima na Swiss FX Marketplace.

Prethodno, Cointelegraph je izveštavao o brojnim slučajevima takozvanih klon firmi koje obavljaju komercijalne aktivnosti dok tvrde da su ili da će biti povezane sa poznatim firmama. U avgustu prošle godine, Uprava za finansijsko poslovanje (FCA) u Velikoj Britaniji upozorila je investitore na "klon" kompaniju investicionog društva Fair Oaks Capital Ltd. Lažna kompanija, Fair Oaks Crypto - koristeći podatke o registraciji firmi koje je ovlastio regulator - s ciljem da prevari potencijalne žrtve tvrdeći da predstavljaju Fair Oaks Capital.

U istom mesecu, FCA je izdala još jedno upozorenje o kripto „prevarantima“ koji tvrde da su firma ovlašćena od strane FCA. Good Crypto, navodno je davala "lažne detalje ili ih kombinovala sa nekim ispravnim podacima o registrovanoj firmi", što je u tom slučaju bio londonski Arup Corporate Finance.