Švajcarska Uprava za nadzor finansijskog tržišta (FINMA) je, kako se izveštava, dodelila licence za bankarske usluge i trgovanje hartijama od vrednosti dvema bankama fokusiranim na kripto.

Dve švajcarske kompanije specijalizovane za kriptovalute, Seba Crypto AG i Sygnum, su dobile licence za bankarske usluge i trgovanje hartijama od vrednosti, navodi se u odvojenim saopštenjima banaka od 26. avgusta.

S novom licencom Seba očekuje da zvanično lansira svoju novu platformu za trgovanje početkom oktobra 2019., saopštila je kompanija. Planovi uključuju uspostavljanje platforme digitalne imovine za profesionalne trgovce, kompanije i institucionalne klijente, kao i kastodi i upravljanje imovinom.

Iz Sygnum-a su rekli da će regulatorno odobrenje omogućiti njegovo plasiranje ponude digitalne imovine koja uključuje kastodi i integrisanu platformu za likvidnist digitalnih valutu bitkoin (BTC), iter (ETH) i digitalne tokene švajcarskih franaka.

Vest je usledila nakon nedavnog objavljivanja smernica FINMA o regulatornim zahtevima za plaćanje zasnovano na blokčeinu. Smernice ciljaju na pružaoce blokčein usluga, uključujući berze, provajdere usluga novčanika i platforme za trgovanje.

FINMA naglašava da kompanije koje se bave blokčeinom nisu izuzete od AML i KYC procedura.

U vreme pisanja vesti, kripto tržišta beleže značajne gubitke, a bitkoin je porastao za 2,52% u poslednjih 24h i trguje se na nivou od 10.324 dolara, prema podacima sa Coin360.