Švajcarska kripto berza ShapeShift je otpustila trećinu svog tima, objavio je izvršni direktor berze Erik Vorhes u tvitu 8. januara.

Prema blog postu kompanije - nazvan “Prevazilaženje kripto zime ShapeShift-a i naš put ispred” - ShapeShift je otpustio 37 svojih zaposlenih, smanjujući veličinu tima za trećinu.

U postu, Vorhes pripisuje smanjenje broja zaposlenih “poslednjim opadajućim tržištem”, ističući da je “najveća i najgora finansijska odluka kompanije bila da prihvati značajnu izloženost kripto imovini”.

Izvršni direktor je takođe otkrio u postu da tokom 2018. godine, kompanija je “pogođena sa četiri strane”. On navodi pravne probleme, “ljude i strukturne probleme”, problemi sa klijentima i finansijske probleme kao glavne faktore, navodeći da je “imenitelj ovih problema povezan sa našim nedostatkom fokusiranja na proizvod, koji je doveo do današnjeg otpuštanja.”

Vorher se izvinjava onima koji su pogođenim ovim potezom i optimistično završava post sa:

“Među njegovim brojnim vrlinama, kripto imovina omogućava ljudima (i mašinama) da sami lako skladište vrednost i da direktno prenesu vrednost nekom drugom, bilo gde na Zemlji. Ova moć je fenomenalna i bez presedana.”

U septembru, Wall Street Journal (WSJ) objavio je rezultate istrage u kojoj se tvrdi da je 88,6 miliona dolara, koji su ilegalno dobijeni, prošli kroz 46 kripto berzi, od kojih je 9 miliona dolara prebačeno preko ShapeShift-a.

Vorhes je kasnije negirao optužbe, navodeći da je tim za berzu radio pet godina sa novinarima WSJ-a, ali “pod lažnim izgovorom”, jer su informacije koje je dostavila berza navodno pogrešno predstavljene ili izostavljene.

Krajem decembra, Cointelegraph je izvestio o navodnim otpuštanjima u itirijum (ETH) firmi za razvoj blokčeina ConsenSys. Izvor je navodno rekao da bi broj zaposlenih koji bi mogli biti otpušteni mogao biti između 50% i 60% radne snage ConsenSys-a, koja broji 1.200 radnika.

Kasnije u više tvitova, osnivač ConsenSys-a Josef Lubin usresredio se na izveštaj o navodnim otpuštanjima, navodeći da “ConsenSys ostaje zdrav i da započinje rebalansiranje prioriteta i aktivnosti koje su počele pre otprilike devet meseci”.  Lubin je takođe rekao da kompanija zapošljava za svoje interne projekte koji “ostaju srž našeg naprednog biznisa”.

 

Pripremio: Marko Mihajlović