Švajcarska agencija za nadzor finansijskog tržišta (FINMA) pokrenula je postupak izvršenja protiv kripto rudarske firme Envion AG zbog potencijalno neovlašćene prodaje tokena, prema saopštenju za medije kompanije FINMA od 26. jula.

Švajcarska Envion AG je rudarska kompanija koja koristi decentralizovanu, čistu energiju za snabdevanje svojih mobilnih rudarskih jedinica, a sredinom januara ove godine završila je svoju inicijalnu ponudu EVN tokena.

Istraživanje kompanije FINMA ukazuje na to da je u kontekstu svog ICO projekta Envion AG primio oko 100 miliona franaka (oko 100,01 miliona dolara u to vreme) od više od 30.000 investitora u zamenu za emisiju EVN tokena "u obliku obveznica".

Regulator objašnjava da se postupak fokusira na "moguća kršenja bankarskih zakona, potencijalno neovlašćenim prihvatanjem javnih depozita" tokom prodaje tokena.

Dok FINMA odbija da komentariše bilo šta o predmetu sve dok se ne završi postupak, švajcarski regulatorni okvir pruža robusan i diferenciran okvir za ICO, verziju koju je objavila FINMA sredinom februara ove godine, mesec dana nakon što je Envion završio sa prikupljanjem sredstava.

Prethodno uputstvo za domaće ICO projekte objavio je regulator u septembru 2017. godine i postavio je presedan da će se situacije prodajnog tokena razmatrati  "od slučaja do slučaja" - ali je već navedeno da ICO "generalno zahteva" bankarsku licencu za prihvatanje javnih depozita.

Ranije ovog meseca, Švajcarska je bila rangirana kao druga "najpovoljnija" država širom sveta za ICO projekte, dok su Sjedinjene Države zauzimale prvo mesto i Singapur treće. Istraživanje je zasnovano na javno dostupnim podacima o broju ICO projekata za svaku zemlju, koji su ga stavili na globalnu listu "Top 100 ICO".


 

Pripremila: Majda Petrović