Blokčein elektronski snabdevač SIRIN Labs, isporučio je 29. novembra prvi blokčein pametni telefon, prema američkom IT i biznis i tehnološkom časopisu Svet kompjutera.

Nakon runde finansiranja od 157 miliona dolara, u ICO projektu za blokčein pametni telefon u decembru 2017.godine, švajcarska kompanija izdala je saopštenje ovog leta da će pokrenuti svoj blokčein pametni telefon FINNEY u novembru 2018. godine.

Zasnovan na Android i SIRIN operativnom sistemu (OS) otvorenog koda, SIRIN OS, telefon FINNEY će ponuditi kripto novčanik za skladištenje i obezbeđivanje bezbedne enkriptovane komunikacije. U prodaji će cena iznositi 1000 dolara, FINNEY će takođe sadržati uslugu konverzije tokena (TCS) koja navodno eliminiše potrebu za posetom eksternih berzi konvertovanjem podržanih tokena i novčića, navodi se u objavi.

Cointelegraph je u julu objavio da će telefon biti proizveden i razvijen u Foxconn Technology grupi sa sedištem u Tajvanu, glavnog proizvođađa za kompanije Epl, Gugl, Cisco, Huavei i Amazon.

Direktor SIRIN-a je izjavio da je ovo potpuno novi blokčein pametni telefon, uređaj koji ima za cilj da pojednostavi proces korišćenja kriptovaluta i ‘peer-to-peer’ mreže, što ga čini poznatijim i preko Android operativnog sistema.

Još u maju, elektronski gigant HTC je takođe otkrio svoje planove za pokretanje "prvog izvornog blokčein telefona", HTC Exodus-a. Međutim, ovog leta kompanija je objasnila da neće pokrenuti pametni telefon sa matičnom blokčein mrežom za kripto trgovanje, već telefonom koji sadrži kripto novčanik i decentralizovanu aplikaciju (DApp) CryptoKitties igricu baziranu na itirijumu (ETH).

Takođe ovog leta, veb pretraživač Opera objavila je da izdaje beta verziju svoje usluge za Android koji bi uključivao izvorni kripto novčanik.

 

Pripremio: Nikola Mosurović