Zakonodavno telo švajcarske Vlade, Savezni skup, odobrio je predlog da se naloži Saveznom veću da prilagodi postojeće propise za kripto regulativu. Cointelegraph na Nemačkom je izvestio o ovom razvoju 20. marta.

Predlog koji je uveo liberalni član skupštine Đovani Merlini namerava da naredi Saveznom veću da prilagodi postojeće odredbe o proceduralnim instrumentima sudskih i upravnih organa, kako bi se one mogle primeniti i na kriptovalute. Veće je odobrilo predlog sa 99 glasova za, 83 protiv i 10 uzdržanih.

Novi potez ima cilj da ukloni uočene nedostatke u zaštiti kripto korisnika od nezakonitih radnji poput iznude i pranja novca. Zakon bi odredio kako da se smanji rizik pri korišćenju kriptovaluta, kao i pitanje toga da li entiteti koji rukovode platformama za kripto trgovinu treba da budu izjednačeni sa finansijskim posrednicima i da stoga budu podložni nadzoru finansijskog tržišta.

Nakon odobrenja, švajcarski ministar Ueli Maurer je izjavio da su predloženi razvoji prekoračili opseg planirane regulative.

Prošlog decembra, Maurer je naveo da da bi Švajcarska mogla da prilagodi postojeće zakone za novu tehnologiju i njenu finansijsku primenu, umesto stvaranja zasebnog blokčein ili kripto zakonskog okvira.

Ranije u martu, Bazelski komitet za bankarski nadzor (BCBS), međunarodni bankarski autoritet sa sedištem u Švajcarskoj, upozorio je da snažan rast kripto sektora može potencijalno “povećati zabrinutost za finansijsku stabilnost i povećati rizike sa kojima se banke suočavaju”. BCBC takođe tvrdi da je kripto imovina “previše nesigurna kako bi se oslonilo na nju” kao sredstvo razmene ili čuvara vrednosti - dve od tri glavne funkcije novca - što bi značilo da “kriptovalute” imaju pogrešan naziv.


Pripremio: Marko Mihajlović