Jedan od sedam članova predsedništva švajcarske države, izjavio je da će blokčein jedanog dana "ući u sve pore naše ekonomije", navodi se u transkriptu koje je objavilo Savezno ministarstvo za ekonomiju, obrazovanje i istraživanja 21. juna.

Švajcarski savezni većnik Johan N. Šnajder-Aman izjavio je tokom govora na konferenciji “Kripto dolina” u Bernu:

"Gotovo da niko više ne sumnja da će blokčein da prodre u celokupnu ekonomiju."

Međutim, Šnajder-Aman je dodao da u ovom trenutku Švajcarska ne zna dovoljno o novim tehnologijama", njihov potencijal i njihove rizike, naglašavajući da će "odlučujući faktor" da bude podsticaj za tehnološko usavršavanje:

"Moramo da stavimo još veći akcenat na digitalizaciju i tehnološki razvoj u školstvu. Potrebno nam je više IT profesionalca (da ne pominjemo stručnjaka blokčein tehnologije). I moramo da imamo više istraživačkih projekata i profesora u ovoj oblasti."

Šnajder-Aman je naglasio da zakonodavstvo u oblasti blokčein tehnologije, kriptovaluta i inicijalne ponude novčića (ICO) mora da napreduje, pominjući "Blokčein radnu grupu" saradnju sa privatnim zainteresovanim stranama, zajedno na čelu sa ministrom finansija Ueli Maurerom:

"Ali da budemo jasni, dobri ekonomski okviri ne znači davanje odrešenih ruku! Zloupotreba mora da bude dosledno sprečena u novom digitalnom svetu. I biznisu je potrebna pravna sigurnost. U suprotnom, investicije će biti povučene."

Švajcarsku nazivaju nacijom kriptovaluta, posebno zbog Cugove "Kripto doline", zbog prijateljskih poreskih propisa za kriptovalute i "uravnoteženog pristupa" prema tokenima izdatim u ICO-u. Početkom juna, Cug je najavio da će ove godine da održi lokalne izbore zasnovano na blokčeinu.
 

Pripremio: Nikola Mosurović