Švajcarski ministar finansija Ueli Maurer, odbacio je mogućnost blokčein zakona u svom  govoru na blokčein konferenciji Infrachain u Bernu, izveštava Cointelegraph auf Deutsch 4. decembra.

Umesto specifičnog blokčein ili kripto pravnog okvira, Švajcarska planira da izmeni postojeće zakone kako bi omogućila novu tehnologiju i njene finansijske primene, rekao je Maurer. Vlada očekuje da naredne godine predloži izmene šest zakona, uključujući građanski zakonik i zakon o stečajnom postupku.

Maurer, koji je puno sarađivao sa švajcarskim bankarima, jasno je pokazao da je svestan konkurencije u fintehu u Švajcarskoj. On je na konferenciji izjavio:

"London je već napredniji od nas, a centri poput Singapura i Šangaja su žestoki konkurenti".

U međuvremenu, susedni Lihtenštajn, koga nije spomenuo Maurer, već je jedan korak ispred što se tiče zakonodavstva. U avgustu je lokalna vlada objavila nacrt novog blokčein zakona - zakon o transakcionim sistemima zasnovanim na pouzdanim tehnologijama (VT) - koga trenutno razmatra stručna komisija. Očekuje se da će se zakon usvojiti 2019. godine.

U SAD-u, predstavnici Predstavničkog doma nedavno su predložili zakon "Blockchain Promotional Act 2018" sa ciljem stvaranja radne grupe za formiranje zajedničke definicije o  blokčeinu .

 

Pripremila:  Majda Petrović