Nadzorni organ za švajcarsko finansijsko tržište (FINMA) je izdao prvu dozvolu za upravljanje kripto investicionim fondom, izveštava Švajcarski medijski servis Swissinfo (9. oktobar).

Dozvolu je pribavio Crypto Fund, filijala koja je osnovana u 2017. godini od strane Crypto Finance AG sa sedištem u Cugu. Fond je navodno, do sada samo mogao da distribuira kriptovalutne fondove zasnovane na ofšoru pod FINMA pravilima. Nova dozvola će, međutim, dozvoliti firmi da legalno ponudi širi spektar kolektivnih investicionih proizvoda koji prate bitkoin (BTC) i druga kripto sredstva uključujući domaća sredstva.

Takođe, dozvola omogućava firmi pružanje konsultantskih usluga za investitore i institunacionalne klijente - u suštini omogućujući joj istu slobodu kao i tradicionalnim upravljačima nad sredstvima u švajcarskoj, kako je navedeno u članku.

Prema podacima Swissinfo-a, sve je više fondova koji čekaju na red za dobijanje potrebnih dozvola za čitav niz kripto proizvoda i usluga koje uključuju aplikacije za dozvolu za pružanje kompletnih bankarskih usluga za kripto operatere u zemlji.

Cointelegraph je nedavno izveštavao o švajcarskoj blokčein startap kompaniji koja je dobila odobrenje za rad na lokalnom finansijskom tržištu od strane asocijacije za standarde finansijskih usluga (VQF), koju je ovlastila FINMA za nagledanje usklađenosti za borbu protiv pranja novca (AML). Navodi se da kompanija traži bankarsku dozvolu koja bi joj omogućila da ponudi u budućnosti investiranje u hartije od vrednosti.

Takođe je ranije izveštavano da je Cug poznat u kripto industriji kao "Kripto dolina"  zbog velike koncetracije aktivnih blokčein i kripto projekata u gradu, pokazao još jednom da je prava kripto oaza.

Ovog leta, lokalne kompanije su se udružile sa vladom Cuga radi opštinskog glasanja putem blokčeina.

Švajcarska je naširoko proaktivna kada je u pitanju regulisanje novog kripto prostora. U februaru ove godine, FINMA je objavila detaljne smernice o ICO-u, prema kojima mnogi projekti  - konkretno korisnici, sredstva/tokeni - treba da budu regulisani zakonom o hartijama od vrednosti, dok token plaćanja podpadaju pod Švajcarski zakon o sprečavanju pranja novca (AML).


 

Pripremio: Bojan Zečević