Švajcarski proizvođač hrane postao je “prvi” u Evropi koji koristi itirijumov blokčein (ETH) kako bi pratio proizvode od tune, saopšteno je 28. novembra.

Gustav Gerig AG, koja posluje od 1923. godine, sklopila je saradnju sa globalnom markentiškom kompanijom Pacifical c.v. kako bi klijentima omogućili sertifikaciju porekla tune koristeći blokčein tehnologiju.

Konzerve će u ponudi uskoro imati QR kod koji će potrošači moći da skeniraju kako bi saznali informacije kao što su datum proizvodnje, vrsta tunjevine pa čak i koji je čamac ulovio tu ribu.

Implementaciju blokčeina je omogućio tajlandski blokčein provajder Atato, koji gradi itirijum decentralizovane aplikacije namenjene preduzećima koja su u saradnji sa ConsenSys-om, čiji je osnivač Džozef Lubin.

“U obezbeđivanju optimalnog nivoa transparentnosti kompanija će omogućiti svim svojim klijentima pristup podacima o tome kako je Pacifical MSC hvatao tunu, i to kroz sledeće informacije: koji kapetan, brod, vreme hvatanja, čak i mesto i metod kako je riba obrađena”, objašnjeno je u saopštenju za medije.

Lanci za snabdevanje prehrambrenih proizvoda sve više uvode blokčein kako bi se povećala transparetnost i bezbednost.

Kako izveštava Cointelegraph, inicijativa je bila fokusirana na industrije koje su se kretale od piletine do pirinča u poslednjih nekoliko meseci.

Pacificial je započeo saradnju sa Atato u avgustu, kako bi pogodnosti blokčeina uveo u distribuciju tune.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović