Grupa finansijera će stvoriti "besplatnu globalnu valutu" koja će biti predmet slučajnih provera identiteta i povezivanja sa fiat valutom, izveštava Financial Times 22. marta.

Razgovarajući o planovima za Saga, koji će predstaviti Švajcarsku fondaciju i savete različitih bankarskih ličnosti, kao što su predsednik JPMorgan Chase International i bivši guverner Banke Izrael, Jacob Frenkel, izjavili su da postoji apetit za (u teoriji) “stabilnu” kriptvalutu.

Fondacija je već skupila 30 miliona u investicijama i planira izdavanje tokene po inicijalnoj ceni od 0 dolara, "dajući pravo svojim investitorima za sve veći broj Saga, kako korišćenje kriptovalute raste".

"Dok je blokčein tehnologija postale sve više prihvaćena, šifrovane valute su pokrenule zabrinutost javne politike, jer su anonimne, nepovratne i veoma nestabilne", izjavio je Frenkel u objavi.

"Ja delim ovu zabrinutost i vidim veliku vrednost u viziji da Saga adresira ove probleme na pravi način."

Čini se da taj potez predstavlja sveže priznanje kriptografske tehnologije za izdavanje i podržavanje novih globalnih valuta iz bankarskog sektora usled tekućeg trenda. Medjutim, organizatori su napredni u pogledu strogo kontrolisane prirode svih aspekata vremenskog roka Saga-e.

Kupovina tokena "zahtevaće od nosioca Saga-e da prođu provere protiv pranja novca i dopuštanje nacionalnim vlastima da proveravaju identitet nosioca Saga po potrebi", ne pružajući nikome anonimnost.

"Ne nameravamo da Saga zameni bilo koje nacionalne fiat valute, nego da bude komplementarna globalna valuta", nastavio je osnivač i predsednik Saga Ido Sadeh Man.

"Ciljali smo na ljude koji poseduju digitalne valute i traže sigurne luke od visoke volatilnosti."


 

Pripremio: Nikola Mosurović