Savezno veće Vlade Švajcarske je zatražilo izveštaj o rizicima i mogućnostima uvođenja sopstvene digitalne valute, odnosno tzv. “e-franka”, prenosi Rojters 17. maja.

Savezno veće je pokrenulo istragu o predmetu na zahtev švajcarskog zakonodavca i potpredsednika Socijaldemokratske partije, Kedrika Vermuta. Sada Donji dom švajcarskog parlamenta mora da odluči da li podržava zahtev Saveznog veća u vezi istraživanja. Ukoliko se predlog odobri, švajcarsko Ministarstvo finansija će voditi studiju na ovu temu. U ovom procesu nije objavljen vremenski okvir. Veće je navelo:

“Savezno veće je svesno najvažnijih izazova, kako pravnih, tako i monetarnih, koji bi pratili upotrebu e-franaka...Zahteva da se predlog usvoji kako bi se ispitali rizici i mogućnosti e-franka i razjasnili pravni, ekonomski i finansijski aspekti e-franka.”

Ideju da se razvije nacionalna kriptovaluta je u februaru predstavio Romeo Laher, predsedavajućeg švajcarske berze SIX. On je rekao: “E-franak pod kontrolom centralne banke bi stvorio mnogo sinergije - tako da bi bilo dobro za ekonomiju”.

Druge tradicionalne finansijske institucije u zemlji su ostale uzdržane od uvođenja kriptovalute. Član Upravnog odbora Švajcarske nacionalne banke, Andrea Maehler je izjavio prošlog meseca da su digitalne valute u privatnom sektoru bolje i manje rizične od nacionalnih kriptovaluta, jer državna emisija kriptovaluta povećava rizik od “masovnog povlačenja depozita”.

Ranije ovog meseca, najveća švajcarska banka UBS je odbila da ponudi trgovinu bitkoinom i drugim digitalnim valutama. Predsednik banke Aksel Veber je pozvao na strožu kontrolu nad kriptovalutama, tvrdeći da su “kriptovalute često netransparentne i stoga otvorene za zloupotrebu”.

Druge zemlje su počele sa razmatranjem mogućnosti emitovanja nacionalne digitalne valute. Švedska banka Riksbank sprovodi istraživanje o emitovanju e-krune, pošto upotreba gotovog novca u zemlji sve više u padu.