Švajcarska hipotekarna banka Hypothekarbank (“Hypi”) Lenzburg je u partnerstvu sa švajcarskim TokenSuisse, koji se bavi upravljanjem kripto imovinom, proširio ponudu bankovnih usluga za kripto i blokčein firme. Događaj je najavljen na zvaničnom Tviteru i u novinskom saopštenju 25. marta.

Na čelu Hypi Lenzburga je izvršna direktorka Marijan Vildi, navodno bivši programer, koja je prvi put pokrenula bankarsku podršku kreditnim uslugama za kripto i blokčein firme u junu prošle godine - značajan potez u nacionalnom kontekstu gde je bankarska podrška za industriju u nastajanju od presudnog značaja.

TokenSuisse AG je kompanija za kripto imovinu i blokčein investicioni savetodavni centar sa sedištem u Zugu i zvanični partner kripto-fiat kompanije TokenPay. Kompanija, kako je izvestila finansijska novinska agencija FinNews, tvrdi da je lansirala prvi sjetski globalni sertifikat za multi-kripto imovinu, nakon čega sledi “privacy coin” sertifikat u februaru ove godine.

Banka je za medije saopštila da je u potrazi za proširenjem svoje trenutne ponude u blokčeinu i kriptu u partnerstvu s TokenSuisse.

Kao što je nedavno objavljeno, Hypi Lenzburg potpisao je ovog januara sporazum sa švajcarskom kripto bankom Seba koja će omogućiti implementaciju Seba decentralizovanog softvera u Hypi-ev tradicionalni bankarski sistem, Finstar. Partnerstvo takođe navodno dozvoljava Sebi da koristi Finstar da obrađuje i skladišti transakcije napravljene sa kriptovalutama i drugim proizvodima baziranim na blokčein tehnologiji.

Seba očekuje da će dobiti prvu dozvolu za bankarstvo i hartije od vrednosti od švajcarskog finansijskog regulatora, Švajcarske agencije za nadzor finansijskog tržišta, u prvoj polovini 2019. godine. Ako se potvrdi, dozvola će omogućiti banci da legalno sprovede kripto trgovanje i investicije sa drugim bankama i investitora.

 

Pripremila: Majda Petrović