Mark Branson, šef švajcarskog finansijskog supervizora FINMA, rekao je da ga više brinu mračni uglovi kriptovaluta nego Fejsbukov stejblkoin libra.

Švajcarska neće po svaku cenu stati na put libri

1. oktobra Rojters je izvestio da Bronson više pazi na kripto projekte koji se razvijaju van zvaničnog nadzora nego što je to slučaj sa Fejsbukovim projektom Libra, za koji kaže da se „radi transparentno.“ Branson je dodao:

"Mnogo sam nervozniji zbog projekata koji se negde razvijaju u mračnom kutku finansijskog sistema, šire se kroz sajber prostor i jednog dana postanu preveliki da bi ih mogli zaustaviti."

Branson je objasnio da će se libra suočiti sa istim strogim pravilima koja se primenjuju na banke uz ionako stroge zakone protiv pranja novca, ali da Švajcarska neće ‘kamenovati’ projekat, dodajući:

„Nismo ovde da takve projekte onemogućimo. Na njih ćemo odgovoriti otvoreno, sa stavom da isti rizici zahtevaju ista pravila. Naša pravila i standardi nisu predmet pregovaranja."

Švajcarska spremna da odobri libru

Cointelegraph je ranije izvestio da su neki evropski regulatoru spremni da blokiraju privatne „paralelne valute“, Branson je ranije u septembru 2019. izjavio da se projekat savršeno uklapa u njihov postojeći regulatorni okvir.

„Upravo smo objavili vodič o tome kako klasifikovati stejblkoine prema švajcarskom zakonu. A mi pokazujemo: ne trebaju novi zakoni. Rizici su dobro poznati, na primer, u vezi sa pranjem novca, zaštitom korisnika, stabilnošću sistema. Za sve ovo već postoje propisi."