Glavna berza u Švajcarskoj, SIX Swiss Exchange, odlučila je da koristi platformu Corda Enterprise blokčein konzorcijuma R3 za digitalnu blokčein menjačnicu. Vest je objavljena u Singapuru 6. marta.

Švajcarska berza SIX ima oko 4,6 milijardi dolara u dnevnom prometu i ima tržišnu kapitalizaciju od preko 1,6 triliona dolara. Kako je objavio Cointelegraph u julu 2018, SIX je ranije predstavio svoje planove za pokretanje ekosistema digitalne imovine, nazvanog Six Digital EXchange (SDX).

U februaru 2019, kompanija je objavila da će testirati blokčein integraciju za SDX, i da će koristiti tehnologiju za tokenizaciju deonica, obveznica i eventualno berzanskih fondova (ETFs).

U to vreme, predsednik berze SIX Romeo Lacher rekao je da očekuje da će nova SDX digitalna centrala sa blokčein sistemom zameniti postojeće tržište kompanije SIX u roku od jedne decenije, a takođe je otkrila da kompanija planira da uvede sopstvenu ponudu investicionih tokena.

Corda Enterprise se može koristiti u aplikacijama koje uključuju infrastrukturu tržišta kapitala, finansiranje trgovine, identitet, osiguranje i druge finansijske usluge ili komercijalne aplikacije.

Usvajanje od strane glavnog provajdera infrastrukture finansijskog tržišta kao što je SIX predstavlja prvi za Corda Enterprise, koji je svoj prvi komercijalni ugovor o licenciranju video u januaru 2019. godine sa holandskom međunarodnom bankom ING. ING je zajednički završio prvu live transakciju u vrednosnim papirima koristeći otvoreni izvor Corda R3 u martu 2018. godine.

Kako je objavio Cointelegraph, paralelno sa svojim trenutnim razvojem SDX-a, SIX je u jesen 2018. godine naveo napredni multi-kripto-bazirani proizvod (ETP) koji prati pet vode’ih kriptovaluta. Ranije ove nedelje, ETP-om na bazi itirijuma (ETH) je počelo da se trguje.

 

Pripremila: Majda Petrović