Univerzitet Sent Galen u Švajcarskoj namerava da koristi blokčein tehnologiju za borbu protiv lažnih diploma, vrstu prevare koja je u poslednje vreme globalno u porastu.

Sertifikacija diploma

U intervjuu za CNN Money Switzerland od 19. septembra, Univerzitet Sent Galen je objavio da uvodi pilot-projekat zasnovan na blokčeinu kako bi u nekoliko sekundi, a ne nekoliko dana, proverio autentičnost njegovih diploma. CIO univerziteta Harald Roter je rekao:

„Video sam da bi to moglo biti potrebno i da bi mogao biti validan slučaj upotrebe za prenos ili da se lakše potvrdi naša diploma zasnovana na digitalnom procesu na blokčeinu.“

Univerzitet St. Galen je odabrao kao partnera švajcarski blokčein startap BlockFactory koji će koristiti svoje rešenje za sertifikaciju za kreiranje nepromenljivih diploma koje su registrovane na Itirijum blokčeinu.

Malezija i Kanada se takođe bore protiv lažnih diploma

Cointelegraph je ranije objavio da malezijsko Ministarstvo obrazovanja takođe pokušava da se izbori sa sve većim brojevima lažnih obrazovnih diploma u svojoj zemlji. Malezija je predstavila E-Skrol, aplikaciju izgrađenu na NEM blokčeinu kako bi se bavio problemima lažnih sertifikata korišćenjem blokčein tehnologije.

U junu, Cointelegraph je izvestio da kanadski Institut za tehnologiju takođe planira da izdaje diplome zasnovane na blokčeinu sledećoj generaciji diplomaca. Više od 4.800 diplomaca Tehnološkog instituta Južne Alberte dobiće svoje prve diplome zasnovane na blokčeinu zajedno sa tradicionalnim pergamentima.

Slično tome, Univerzitet u Bahreinu objavio je da sarađuje sa startapom Learning Machine kako bi početkom 2019. godine obezbedio svoje blokčein diplome.