Švajcarska je glasala protiv tzv. referenduma o “suverenom novcu” u nedelju, 10. juna - predlog za finansijski sistem koji je više komentatora upoređivalo sa kriptovalutom.

Suvereni novac je inicijativa koja bi centralnoj banci u zemlji pružila isključivu kontrolu nad stvaranjem novca, umesto da nastavi da dozvoljava komercijalnim bankama da “stvaraju” novac u svrhu kredita i pozajmica.

Švajcarski referendum, na kojem je bilo oko 25% ili 500.000 afirmativnih glasova, je sa druge strane imao centralnu banku Švajcarske, koja je izjavila da bi uspeh refernduma "učinio sve znatno težim".

Prema Veberu iz Austrijske nacionalne banke, ideja suverenog novca ili vollgelda na nemačkom, može da se uporediti sa korišćenjem bitkoina (BTC) ili neke druge kriptovalute kao deo ekonomskog sistema koji nije zasnovan na dugovima.

Prema Veberu, sličnosti između bitkoina i suverenog novca - koja oduzima sposobnost komercijalnih banaka da stvore novac u vidu izdavanja kredita bez potrebe da imaju kapitala da ih podrži - proizlazi iz impliciranja da za oba sistema “novac nije bezbedan ako prestane da bude potraživan od svog izdavaoca”:

"Osnovna ideja je da će sredstva kao novac omogućiti individualno posedovanje novca, bez zavisnosti od izdavača koji može odjednom da postane nesposoban da ispuni obećanje."

Ema Davnai, odgovorna za inicijativu suvereni novac, izjavila je za Forbs 11. juna da se kriptovalute "mogu koristi u okviru sistema koji su predložili":

“Kriptovalute i blokčein su izgleda pravac ka kojem smo se uputili.”

Davnai je dodala da, iako ideja o suverenom novcu trenutno nije usvojena, “blokčein tehnologija bi mogla da bude način kako da švajcarska vlada može da uvede novac u privredu bez dugova”.

Švajcarska se može nazvati “Kripto Nacijom”, zahvaljujući svom kripto centru u Zugu i prijateljskim poreskim zakonima koji privlače kompanije povezane sa kriptovalutama. Prošle nedelje, Zug je najavio da će se ovog leta baviti blokčein tehnologijom koja će da omogući građanima da glasaju o lokalnim pitanjima koristeći svoje mobilne uređaje.


 

Pripremio: Nikola Mosurović