Prema novoj studiji koja je objavljena za konferenciju BlockShow Evropa 2018, Švajcarska je na prvom mestu u Evropi za kompanije koje žele da se bave blokčeinom.

Na spisku najboljih država za pokretanje blokčein kompanije, Gibraltar i Malta su odmah posle Švajcarske na drugom i trećem mestu. Studija je sprovedena u 48 evropskih država koje su ispitane po regulativama za Inicijalnu ponutu novčića (ICO), regilativama za kriptovalute kao platežno sredstvo i njihove poreske okvire.

Švajcarska je poznata kao država koja je dobra za razvoj kriptovaluta zbog svoje "kripto doline" u kantonu Zug, kao i zbog toga što investitori iz kripto sfere ovde ne plaćaju porez. Gibraltar je privukao 200 ICO-a pre planiranog otvaranja Gibraltarske blokčein berze (GBX), dok je Malta, takođe poznata i kao "blokčein ostrvo", dobila velike kripto berze kao što su Binance i OKEx.

BlokShow je takođe objavio i anketu, koja se odvija na blokčein aplikaciji Polys, koja omogućava korisnicima da glasaju za vodeće žene i kompanije iz evropske blokčein scene. Pobednici ankete će biti objavljeni tokom BlockShow konferencije krajem ovog meseca u Berlinu.

Početkom februara, Evropska komisija je najavila lansiranje evropske Blokčein opservatorije i Foruma kao dela akcije koje ima za cilj da objedini ekonomiju oko blokčeina. Međutim, skorašnji zakon Evropske unije o privatnosti - koji stupa na snagu 25. maja - se kosi sa decentralizovanom prirodom blokčein tehnologije.


 

Pripremio: Stevan Kostić