Univerzitetska bolnica u Taipeju je pustila u rad blokčein platformu kako bi poboljšala čuvanje medicinske dokumentacije, prenosi Taipei Times 31. avgusta.

Takozvana “Healthcare Blockchain Platform” je razvijena kako bi podržala vladinu Hierarchinal Medical System polisu, pobojšala usluge koje pacijenti primaju i kako bi se integrisale posebne medicinske mreže koje će omogućiti pacijentima da imaju pristup svojim medicinskim kartonima na lakši način. Kako bi videli svoja dokumenta, pacijenti će se logovati na aplikaciju preko mobilnog telefona koja je zaštićena šifrom.

Ovaj projekat je obuhvatio preko 100 klinika, koje koriste blokčein kako bi rešile velike probleme u zdravstvenom sistemu, kao što su prenos podataka između institucija i portala za pacijente. Preko platforme, pacijenti mogu da pristupe “svojoj kompletnoj medicinskoj dokumentaciji, koja uključuje i fotografije visoke rezolucije, rezultate analiza kao i podatke sa zdravstvenih pregleda”, dok bolnice i klinike mogu da traže, potvrde i dele podatke svojih pacijenata koristeći pametne ugovore.

Načelnik bolnice Chen Ray-jade je rekao za Tapei Times da će blokčein tehnologija pomoći da se smanji rizik od bezbednosnih napada, dodajući da “blokčein tehnologija ne samo da spaja elektronsku medicinsku dokumentaciju iz više bolnica i klinika, već takođe dodaje jedan nivo bezbednosti kroz notifikacije i potvrde pre nego što se bilo kakav transfer informacija dogodi”.

Zdravstvene ustanove širom sveta su takođe primenile tehnologiju distribuiranog registra u menadžmentu medicinskih podataka. Ranije ovog meseca, Cointelegraph je preneo vest da firma Macrogen iz Južne Koreje zajedno sa lokalnom firmom Bigster razvija veliki ekosistem za medicinske podatke koji bi omogućio sigurno i privatno skladištenje kao i prenos velike količine delikatnih genetskih i privatnih podataka.

U maju, američka firma Scientist.com je otkrila novu blokčein platformu koja prati I štiti farmaceutske podatke. Takođe, Scientist.com pokušava da smanji teret farmaceutske industrije koja mora da poštuje stroga pravila kada je u pitanju prenos podataka u Americi.

U aprilu, nemačka Camelot Consulting Grupa je razvila blokčein rešenje za menadžment osetljivih medicinskih podataka, gde se sve transakcije enkriptuju i čuvaju na nepromenljivom blokčeinu i razmenjuju se direktno između autorizovanih učesnika.


 

Pripremio: Stevan Kostić