Tajvanac za koga se sumnja da je krao struju vrednu preko 3 miliona dolara kako bi rudario bitkoin (BTC) i itirijum (ETH) je uhapšen, prema izveštaju od EBC Dongsen News 26. decembra.

Osumnjičeni, čije je prezime dato kao Jeng, optužen je da je navodno krao struju kako bi uspešno rudario kriptovalute u vrednosti preko 100 miliona juana (što je oko 14,5 miliona dolara). Jang je navodno koristio barem 17 različitih preduzeća kako bi otvorio prodavnice igračaka ili internet kafiće i prikrio svoje aktivnosti rudarenja kripta.

Izveštaj tvrdi da je Jeng unajmio električare da izmene električne instalacije na takav način da izbegne merenje električne energije i otkrivanje ukradene energije. Državni komunalni snadbevač Taiwan Power Company je prvi primetio nepravilnosti u snadbevanju električne energije, što je dovelo do policijske istrage. Osim Jenga, još jedan sumnjiv saučesnik je navodno identifikovan.

EBC Dongsen News citira Veng Zičenga, koji je zamenik šefa četvrte brigade Tajvanskog kriminalističkog biroa:

“Osumnjičeni su unajmili električare koji su uspeli da provale u zapečaćena merila kako bi stavili privatne linije sa kojima bi koristili struju besplatno pre nego što potrošnja dosegne brojilo”

Krađa električne energije za rudarenje kriptovaluta nije novina; ovog oktobra, čovek u severnoj provinciji Kine, Šanksi, osuđen je na tri i po godine zatvora zbog navodne krađe struje od železničke stanice kako bi održao svoje aktivnosti rudarenja kripta.

Takođe u Kini - ovog puta u pokrajini Anhui - čovek za koga se sumnja da je pokušao da krade električnu energiju za finansiranje svojih navodno “neprofitabilnih” rudarskih operacija, je uhapšen.


Pripremio: Marko Mihajlović