TaiPei Fubon, privatna komercijalna banka, postaje prva banka na Tajvanu za uspostavljanje platnog sistema zasnovanog na blokčeinu, prenose lokalni medij Tajpej Tajms 14. maja.

Banka je najavila da je razvila sistem plaćanja na bazi blokčeina za restorane i trgovce u blizini Nacionalnog univerziteta Čengči. Tajpej Fubon banka je prvi put otrila svoje planove za uvođenje mreže plaćanja na bazi blokčeina u martu 2017. godine kada je potpisala ugovor sa univerzitetom za sprovođenje “ključnih tehnologija i inžinjerskih istraživanja i razvoja za blokčein mrežu plaćanja”.  

Koristeći itirijum (ETH) mrežu, aplikacija za plaćanje na bazi blokčeina implementira (BFT) konsenzus protokol, koji smanjuje vreme izvršenja plaćanja, kao i troškove transakcija. Prema podacima banke, algoritam je smanjio vreme obrade transakcija na manje od jedne sekunde.

Aplikacija pruža poboljšan način beleženja podataka o transakcijama. Svaka transakcija je odmah enkriptovana i zabeležena na blokčeinu, a trgovci će moći da upute kompletnu evidenciju transakcija putem blokčein računovodstvene knjige.

Prema navodima iz Tajpej Fubon komercijalne banke, obim transakcija kooperativnih trgovaca u zoni blizu univerziteta se povećao četiri puta u dve nedelje nakon puštanja u rad. Tajpej Fubon banka navodi da je sledeća faza u razvoju projekta proširenje sistema plaćanja na prodavnice i preduzeća u Čengči provinciji, stvarajući zonu za nove aplikacije.

U januaru, Tajpej je objavio da namerava da se pretvori u “pametan grad”, koristeći blokčein da obezbedi tehnološki napredak. U februaru je guverner tajvanske centralne banke Jang Čin-long izjavio da banka istražuje aplikacije koje bi poboljšale “sigurnost i efikasnost platnih sistema”.