Jang Čin-long, novi guverner tajvanske centralne banke, naglasio je u svom govoru od 26. februara da će banke biti otvorene za istraživanje blokčein tehnologije.

Krajem januara, tajvanski glavni grad Tajpej je objavio da oni pokušavaju da postanu "pametan grad" koristeći blokčein za pružanje tehnoloških unapređenja poput senzora za zagađenje i praćenja zdravstvene istorije građana, u partnerstvu sa IOTA-om.

Tokom njegovog govora na predsedničkoj ceremoniji, Jang Čin-long je naveo da će centralna banka biti otvorena za "usvajanje tehnologije veštačke inteligencije i velike analize podataka da bi se bolje predvideli i analizirali globalni ekonomski uslovi".

"Pored toga, banka će takođe pokušati da istraži mogućnost povećanja sigurnosti i efikasnosti platnog sistema koristeći tehnologiju decentralizovanog registra (blokčein)."

U oktrobru 2017. godine, tajvanska Finansijska nadzorna komisija (FSC) javno je objavila svoju podršku ICO projektima, kriptovalutama i blokčeinu u zemlji u pokušaju da se suprotstavi strogim kripto regulacijama u Kini i Južnoj Koreji.


 

Pripremio: Bojan Zečević