Nacionalni savet za razvoj (NDC) Tajvana saopštio je danas da će za tri meseca lansirati blokčein savez, saopštio je 26. marta lokalni medij na engleskom jeziku Taiwan News.

NDC je agencija koja se bavi politikom izvršne vlasti Tajvana, poznata kao Executive Yuan.

Prema izveštaju, ministar Chen Mei-ling rekao je za Smart City Summit & Expo u Taipeiu da je NDC već konsultovao druge vladine sektore, stručnjake i akademike kako bi odredila svrhu saveza.

Mei-ling je, kako se izveštava, izrazio nadu da Tajvan može da postane važno središte u globalnom razvoju blokčeina i koristi ovu tehnologiju za poboljšanje javne uprave. Ova deklaracija je u skladu sa najavom Tajvana da će uspostaviti novi mehanizam za prikupljanje sredstava na osnovu STO projekta na početku tekućeg meseca.

Taiwan News piše da je ministar takođe pohvalio potencijal blokčeina u poboljšanju sigurnosti hrane praćenjem proizvoda kroz lanac snabdevanja.

Ideja o praćenju hrane pomoću blokčein  tehnologije već je korišćena od strane mnogih kompanija širom sveta.

Kako je objavio Cointelegraph početkom tekućeg meseca, najveća robna marka Bumble Bee Foods u Severnoj Americi lansirala je blokčein platformu za praćenje morskih plodova. Nedavno, Nacionalni odbor za proizvodnju svinjskog mesa Sjedinjenih Američkih Država udružio se sa blokčein startap  kompanijom ripe.io kako bi testirao blokčein platformu za svoj lanac snabdevanja.

 

Pripremila: Majda Petrović