Ministar pravde Tajvana, Čiu Taj-san, naveo je da će zemlja predstaviti nove propise za virtuelne valute u toku godine - izveštava agencija Tajvan Central News (20. april).

Na konferenciji posvećenoj sprečavanju pranja novca (AML) u  finansijskom sektoru koju je održala Servisna finansijska koalicija Tajvana, Čiu Taj-san je naveo da će zemlja razviti i pokrenuti nove regulative za bitkoin i druge kriptovalute. Regulative će imati za cilj da spreče da kripto postane instrument pranja novca i navodno će takav tip regulative stupiti na snagu u novembru.

Finansijska nadzorna komisija (FSC), uz konsultacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, centralnom bankom i biroom za istragu, odrediće i utvrdiće relevatni mehanizam kontrole, zakone i regulative za kriptovalute.

Kao deo programa AML-a, FSC je zatražio od banaka da postave račune onih koji koriste bitkoin trgovinske platforme na listu "visoko rizičnih računa". U 2017. godini finansijskim institucijama je zatraženo da upozore korisnike o investicionim rizicima i da ne prihvataju bitkoin.

Ove nedelje, članovi Evropskog parlamenta su glasali za reforme EU AML-a, koji će obuhvatiti strožiju regulativu za digitalne valute. Nove reforme su usredsređene na osiguranje transparentnosti u cilju sprečavanja velikog prikrivanja sredstava i stvaranja poverenja između trgovinskih kompanija da oktriju korisnike kriptovaluta.

 

Pripremio: Bojan Zečević