Tajvansko zakonodavno telo napravilo je izmenu Zakona o borbi protiv pranja novca (AML) i protiv finansiranja terorizma (CFT) kako bi postavilo nove zahteve za kripto berze. Prema FocusTaiwan veb stranici na engleskom jeziku Tajvanske nacionalne televizije, 2. novembra.

Prema novim izmenama Zakona o kontroli pranja novca i Zakona o prevenciji finansiranja terorizma, Zakonodavni juan - tajanstveni jednoobrazni zakon zasnovan na zakonu Republike Kine - davali su Tajvanskoj finansijskoj nadzornoj komisiji (FSC) ovlašćenje da zabrani anonimne kripto transakcije.

FSC sada može da zahteva da operateri berze zahtevaju od svojih korisnika da se registruju koristeći stvarna imena: ako to ne uspeju, banke mogu da blokiraju anonimne transakcije i da ih prijave nadzornom telu ako ih smatraju sumnjivim.

Tajvansko Ministarstvo pravde (MJ) je navelo da su promene blisko usklađene sa međunarodnim AML standardima i da će osiguranje "dobrih" praksi AML i CFT pomoći u uspostavljanju "kulture usklađenosti i mentaliteta" među lokalnim preduzećima i institucijama.

Ministarstvo je dalje naglasilo da ranije izmene Zakona o kontroli pranja novca u državi nisu "u potpunosti sprečile srodne finansijske zločine", i da se očekuje da će najnovija akcija “zakonodavni juan” poboljšati učinak Tajvana u njegovoj predstojećoj proceni od strane Azijsko-pacifičke grupe protiv Pranje novca (APG), koji će se održati od 5. do 16. novembra.

Prošlog meseca, FATF, međunarodna organizacija koja razvija politiku i AML standarde, implementirala je izmene svojih AML i CFT standarda za firme uključene u kripto povezane aktivnosti, kao što su berze i pružaoci finansijskih usluga za inicajalnu ponudu novčića (ICO).

 

Pripremio: Nikola Mosurović