Uprkos raznoraznim potresima i napadima sa više različitih strana, bitkoin je ove godine dožive rast od od neverovatnih 607%, a 2017. godina još nije završena. Vratimo se malo u prošlost da se prisetimo samo nekih važnijih potresa koje je bitkoin doživeo i preživeo:

Bitkoin mehur koji je pukao više puta

Da, vrednost bitkoina je devalvirala nekoliko puta ove godine, za više od 30% u januaru, julu i septembru. Ali posle svih tih padova on se vraćao još jači nego pre. Trenutno se nalazi na nivou gde za jedan novčić možete dobiti preko 7.000 američkih dolara. Možda bi ste posmislili da će se neki neki od vodećih svetskih novinara osvrnuti i ispitati razloge jačanja ove kriptovalute, jačanja koje je iz dana u dan sve veće uprkos mnogobrojnim napadima. Naravno, to se nije dogodilo. Razlozi leže u tome da većina vodećih novinara pati od neke vrste pristrasnosti. To znači da objavljivanje i puštanje na svetlost dana bilo kakvih podataka koji odstupaju od njihovih prethodno oblikovanih stavova ne dolazi u obzir. Prema njihovom mišljenju bitkoin je mehur koji mora pući, kraj diskusije.

Svako pucanje bitkoin mehura, koje se do sada desilo, samo je pokazalo koliko je bitkoin otporan. Bitkoin pokazuje svoju nesalomivost - termin koji je prvi put iskoristio Naim Nikolas Taleb u svojoj knjizi "Antifragile" (anti-krtost) - svaki put kada je bio ugrožen. Tu u pitanju nije samo snažna valuta, kao takva, već sposobnost njenog jačanja usled poremećaja i nestabilnosti. Kao rezultat toga imamo pojavu gde sve više i više ljudi označava ovu valutu kao nesalomivu.

Što se više bude utemeljivao status quo u bitki bitkoina, to će on biti jači, jer će ljudima to ukazivati na nezaustavljivost bitkoina. Ako ne verujete da bitkoin ima moć da poremeti čitave sektore privrede, onda niste toliki poklonik bitkoina.

Postoji na hiljade Bitcoin Core nodova širom sveta. Dok god jedan od svih tih nodova funkcioniše, opstanak bitkoina se ne dovodi u pitanje. Tu leži moć decentralizovanog sistema.

Zvezde se ravnaju prema bitkoinu.

Najveća svetska trgovinska grupa - CME grupa - saopštila je da uvodi u svoju ponudu bitkoin fjučers ugovore do kraja godine. Ovaj korak će raskrčiti put za finansijske proizvode poput ETF-a koji će otvoriti tržište malim preduzećima.

Takozvana "bitkoinizacija" nekoliko ekonomija je već počela. Jedan od retkih načina danas da se pare pošalju u Venecuelu je preko bitkoina, dok u Zimbabveu trgovanje bitkoinom prelaze 10.000 američkih dolara uprkos ozbiljnoj monetarnoj krizi. Bitkoin brzo postaje sigurno utočište 21. veka. Možete izneti ili uneti vrednost u bilo koju zemlju za nekolio sekundi. Što vam ne omogućava ni jedan drugi oblik plaćanja.

Naravno, bitkoin će proći još kroz mnoge uspone i padove, put će biti trnovit i ishod je neizvestan, ali jedno je sigurno: to će biti nezaboravno putovaje.

Za Cointelegraph je pisao Vinsent Launi, specijalista finansija u Svetskoj banci u Vašingtonu. On je magistrirao finansije na HEC-u u Parizu, jednom od najprestižnijih Univerziteta iz te oblasti. Stavovi i tumačenja u ovom članku su lično njegovi i ne predstavljaju nužno stavove Svetske banke ili Cointelegraph-a.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić