Anketa TD banke pokazala je da 90% stručnjaka za trezor i finansije smatra da će blokčein i tehnologija distribuiranog registra (DLT) pozitivno uticati na platnu industriju, prema saopštenju od 6. februara.

Istraživanje, koje je sprovela jedna od 10 najvećih američkih banaka TD - podružnica kanadske multinacionalne Toronto-Dominion banke - uključilo je 406 profesionalaca na 2018 AFP konferenciji održanoj od 5. do 6. novembra 2018. godine u Čikagu, Ilinois.

Prikupljeni odgovori, kako se izveštava, takođe otkrivaju da samo 14% ispitanika kaže da njihova organizacija ima strategiju za blokčein obuke.

Štaviše, 45% ispitanika izjavilo je da njihova organizacija ima strategiju obuke za podatke i analitiku i 26% za veštačku inteligenciju i automatizaciju. Prema saopštenju za medije, 29% ispitanika smatra da je najveći uticaj DLT-a i blokčeina njihova sposobnost da poboljša revizorske tragove.

Sa druge strane, 22% smatra da je najveći potencijal ove tehnologije ubrzanje procesa plaćanja, 21% smatra da je to poboljšanje prekograničnih plaćanja, a 18% je izjavilo da smanjuje prevare prilikom plaćanja.

Rik Burk, rukovodilac korporativnih proizvoda i usluga u TD banci, komentarisao je da "različiti odgovori ukazuju na specificnost tehnologije i njene primene, koje su još uvek velika nepoznanica za mnoge finansijske stručnjake".

Kako je nedavno saopštio Cointelegraph, 40% institucionalnih investitora veruje da je blokčein najvažnija inovacija još od interneta, prema istraživanju koje je sprovela asocijacija trgovaca.

Podaci dobijeni sličnim istraživanjem objavljenim u januaru otkrivaju da 63% institucionalnih investitora veruje da poslodavci u poslovanju imaju malo razumevanja za blokčein tehnologiju.

 

Pripremio: Nikola Mosurović