Platforma za decentralizovane aplikacije (DApp) Enigma će sarađivati sa Intelom na istraživanju privatnosti jer se priprema za pokretanje probnog blokčeina, obe kompanije su potvrdile 20. juna.

Enigma, koja je u septembru prošle godine završila inicijalnu ponudu novčića (ICO) od 45 miliona dolara, rekla je da će se saradnja fokusirati na "istraživanje i razvoj za unapređenje računarskih tehnologija koje čuvaju privatnost".

Platforma ima za cilj da obezbedi prvo okruženje za skalabilne end-to-end DApp tehnologije koje koriste prilagođenu tehnologiju privatnosti za zaštitu podataka "koja omogućava kompjuteski rad bez prekida".

"Enigma sa zadovoljstvom nastavlja saradnju sa Intelom kako bi unapredila svoje protokole i tehnologije privatnosti za javni blokčein, kao i širenje i jačanje partnerskih radnih odnosa", nagoveštavajući detalje o partnerstvu.

Najavljujući uključenje Intela u Enigmin razvoj privatnosti na događaju Cyber Week 2018 u Tel Avivu sledeće nedelje, Rik Ečeveria, potpredsednik korporacije za softver i usluge i generalni menadžer, pojavio se isto tako zadovoljan u pogledu poboljšanja tog delokruga blokčeina.

"Sigurnost je ključna za strategiju naše kompanije i treba podupreti fudamentalnost za sve radne zadatke, posebno one koji su usredsređeni na podatke kao veštačka inteligencija (AI) i blokčein", napisao je u odvojenoj objavi kompanije Intel, nastavljajući:

"Nastavićemo sa inovacijama i učiniti da naš silicijum bude aktivan učesnik u životnom ciklusu odbrane od opasnosti."

Ovaj potez predstavlja korak dalje u uključivanju Intela u blokčein sektor, što već obuhvata više industrija, uključujući zdravstvenu zaštitu i partnerstva, kao što je virtuelna hardverska valuta firma Ledger.

 

Pripremio: Nikola Tasić